Vipera gaboneza (Bitis gabonicus) apartine unei specii de vipere uriase care ajunge la lungimea de 1,2-2 m si traieste in regiunile din Africa Centrala si de Vest.

Are corpul foarte mare si gros, acoperit de solzi mici si desi, pe partea dorsala prezinta un desen geometric deosebit de complex si interesant, in diferite nuante de negru, maroniu, cafeniu si crem, ceea ce fac ca aceasta vipera sa fie unica si usor de recunoscut. Intotdeauna femela este mai grea si mai robusta decat masculul.

Capul sau este masiv si de forma triunghiulara, de culoare deschisa deasupra, fapt ce face sa se vada clar cele doua glande cu venin, intunecate, situate in spatele ochilor. Ochii sunt destul de mici cu irisul de culoare deschisa – crem, portocaliu sau galben. Sub ochi prezinta una sau doua pete negre-maronii si de forma triunghiulara. Coada este destul de scurta, subtire si ascutita.

In mediul in care traieste, exclusiv terestru, in padurile tropicale si imprejurimile acestora, marcajele si coloritul sau ii ofera un camuflaj perfect, fiind foarte greu de observat. Vaneaza mai mult noaptea, cand obisnuieste sa stea in asteptare pe sol, prin desisuri, printre copacii padurilor tropicale si sa se miste doar atunci cand isi observa prada.

Hrana lor consta intr-o mare varietate de mamifere si pasari, broste, rozatoare, sobolani, iepuri etc. Este o vipera lenta si lenesa, care se deplaseaza ca o omida, in linie dreapta. Cand se afla in pericol sau pur si simplu este deranjata incepe sa scoata niste suieraturi nu foarte stridente si sa atace cu coltii mari, inoculandu-si in acelasi timp si veninul.

Vipera gaboneza

Pentru om muscatura acestei vipere este fatala nu atat datorita toxicitatii otravii, ci mai ales cantitatii mari de venin care este introdus in corp doar la o singura muscatura. Principalele simptome care apar in urma unei muscaturi sunt: zona se umfla, apare durerea, se umfla limba si pleoapele, se inflameaza si extind leziunile pe piele, apar stari de varsaturi si diaree, convulsii, coma, scade tensiunea arteriala. Vindecarea necesita foarte mult timp, insa de cele mai multe ori are loc decesul persoanei.

La aceasta specie reproducerea este ovovivipara, femela tine ouale in interiorul corpului ei o perioada lunga de timp si naste la fiecare 2-3 ani un numar de 16-60 de pui, care au la inceput lungimea de 25-30 cm si greutatea de 25-40 g.

Masculii sunt destul de agresivi mai ales in perioada de imperechere cand se lupta intre ei pentru femele. Aceste vipere traiesc in captivitate aproximativ 20 de ani, iar in mediul lor natural doar 10-15 ani.

Vipera gaboneza face parte din ordinul Squamata si familia Viperidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video –  Vipera gaboneza (Bitis gabonicus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.