Sfanta Maria Mica – Nasterea Maicii Domnului este prima sarbatoare importanta din noul an bisericesc, care incepe la 1 septembrie (ziua in care Iisus a predicat in sinagoga din Nazaret, pentru prima data) si se termina la 31 august, rastimp care reface simbolic, in fiecare an, lucrarea de mantuire a crestinilor. Nu intamplator aceasta perioada are ca repere de inceput si de sfarsit doua mari sarbatori consacrate Fecioarei Maria, atat de adorata in bisericile ortodoxa si catolica – Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mare (15 august) si Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie).

Despre viata Fecioarei Maria, cele mai multe informatii provin din scrierile apocrife (texte religioase necanonice, ai caror autori au ramas, in timp, necunoscuti), precum si din Protoevanghelia lui Iacob, din secolul al II-lea, intitulata initial « Nasterea Mariei. Revelatia lui Iacob ». Numele sau – Maria – in aramaica (una dintre cele mai vechi limbi afro-asiatice, a carei denumire vine de la o regiune din centrul Siriei) este « Maryam », in ebraica, «Myriam », in araba, «Meryem », in greaca, « Maria »/ « Mariana » deriva de la radacina egipteana « mry », care inseamna « a iubi » (« iubita de Dumnezeu »), si poarta o intensa incarcatura afectiva, pe care oamenii, prin veneratia lor, au sporit-o constant.
Parintii Mariei au fost Ioachim, urmas al regelui David (al doilea rege al Regatului Evreu Unit) si Ana, fiica preotului Matthan, descendenta din familia lui Aaron (figura importanta in Cartea Exodului, fratele mai mare al profetului Moise, in numele caruia a vorbit, induplecandu-l pe faraon sa ingaduie plecarea, din Egipt, a israelitilor). Pentru ca Ioachim si Ana, aflati in al 50-lea an al casatoriei lor, nu aveau copii, acestia s-au retras in post si rugaciune, Ana promitand ca, daca va avea fiu sau fiica, il va inchina lui Dumnezeu. Ingerul Gabriel este cel care ii vesteste, mai intai pe Maria, si apoi pe Ioachim, ca Dumnezeu i-a binecuvantat si ca pruncul « se va umple de Duh Sfant ».
In Noul Testament, evanghelistul Ioan o pomeneste de mai multe ori pe Maica Domnului, in secventa Prezentarii lui Iisus la templu, apoi cand Iisus a implinit 12 ani si, impreuna cu Ioachim si Ana, a mers, de Sarbatoarea Pastilor, la Ierusalim, Iisus ramanad trei zile in mijlocul invatatorilor, Maria cautandu-l ingrijorata, la Nunta din Cana Galileei, cand Maria ii spune fiului sau « Nu mai au vin », Iisus aratandu-si slava, pentru prima data si cand « ucenicii sai au crezut in el ».
Texte ulterioare Noului Testament povestesc si alte momente din viata Fecioarei Maria, inclusiv stingerea ei, din viata aceasta, la Efes, cetate greceasca din Asia Mica.
In toate rugaciunile, imnurile si invocatiile, Maica Domnului apare ca « rugatoare si mijlocitoare », ceea ce exprima solidaritatea cu toti cei care cred in puterea lui Dumnezeu, ea insasi cunoscand durerile omenesti, dar si faptul ca omul, in conditia sa, nu este singur. Parintele Arsenie Boca vedea in Maica Domnului «modelul desavarsit de curatie si iubire, duse pana la jertfa: dovada ca putini erau pana sub crucea Rastignitului, si printre cei putini, era Maica Domnului. Tot asa, pe langa orice rastignit al vietii acesteia, putini mai raman pentru el catre Dumnezeu, si printre cei putini, e Maica Domnului. Caci, spre a ajunge la refacerea noastra, trebuie sa trecem prin multe rastigniri si avem trebuinta de o inima de mama pentru noi catre Dumnezeu. Dumnezeu ne paraseste uneori, sfintii nu sunt ascultati, dar iubirea de mama intoarce asprimea Dreptatii lui Dumnezeu din nou in iubire ».
Inceputul noului an bisericesc si Sarbatoarea Nasterii Domnului este si un moment potrivit pentru ca fiecare sa se intoarca, mai profund, spre propriul suflet, si sa cantareasca puterea credintei, sa transforme, pe cat se poate, timpul trait in timp binecuvantat. Iar cine poarta numele Maicii Domnului sa faca, din aceasta zi, prilej de si mai mare cinstire a Sfintei Fecioare si sa pastreze aceasta devotiune, in suflet, tot timpul.
Traditii legate de Sfanta Maria Mica
- In aceasta zi, Fecioara Maria este rugata, de catre cei indragostiti, sa grabeasca momentul casatoriei, iar de catre cei bolnavi, sa se insanatoseasca ;
- Pentru ca Sarbatoarea Nasterii Domnului e hotar intre vara si toamna, se spune ca este ziua in care randunelele pleaca in tarile calde, iar micile vietati ale pamantului incep sa se ascunda in adancuri ;
- Dupa aceasta data, incepe culesul recoltelor, al viilor, al nucilor si semantul de toamna.