Sfatul Bătrânilor din Baia Mare este un grup statuar, alcătuit din cinci piese, realizat de Vida Gheza. Grupul statuar se află pe strada Gheorghe Şincai şi reprezintă unele dintre cele mai importante statui din oraşul maramureşean.

Artistul Vida Gheza a realizat o primă variantă a lucrării în anul 1972, când a folosit ca material lemnul. Lucrarea respectivă se află, astăzi, la Centrul Artistic Baia Mare, care aparţine de Muzeul de Artă. Un an mai târziu, Gheza a realizat actuala lucrare, autorităţile din Baia Mare amplasând-o în faţa Palatului Administrativ.

Sfatul Bătrânilor din Baia Mare1

Sfatul Bătrânilor a reprezentat un factor de decizie foarte important în societatea tradițional-maramureșeană. Acest factor de decizie a existat încă din perioada premedievală, când conducătorul unei obşti nu avea putere absolută şi exclusivă, ci lăsa la latitudinea unui sobor alcătuit din cei mai înţelepţi bărbaţi şi din bărbaţii nobili.

Conducătorul considera că deciziile lui ar putea apăra anumite interese, în timp ce soborul era imparţial, judecând după legile nescrise şi pentru interesul întregii obşti.

Se pare că Sfatul Bătrânilor lua decizii după ce membrii lui respectau anumite tradiţii. Îşi începeau ziua rugându-se către soare, pentru a primi gânduri înţelepte, iar la asfinţitul soarelui îşi terminau ritualul, pronunţau sentinţele şi apoi făceau o rugăciune de mulţumire, îndreptată tot către soare.

Astfel de factor de decizie s-a păstrat în Maramureş până când a apărut societatea de tip capitalist, însă într-o formă sau alta, factorul a fost prezent până în secolul al XX-lea, în locurile în care generaţii întregi au fost învăţate după datina străbună.

sfatul-batranilor-din-baia-mare.jpg

Sfatul Bătrânilor din Baia Mare, grupul statuar, este comparat adesea cu Gânditorul de la Hamangia sau Gânditorul lui Rodin. Criticii care au studiat statuile maramureşene au ajuns la concluzia că ele sunt o legătură dintre viaţă şi moarte şi că expresiile celor cinci personaje redau calmitate. De asemenea, chiar dacă par să aibă o înfăţişare dezolantă, membrii Sfatului sunt, în acelaşi timp, blânzi.

Având în vedere ca Sfatul Bătrânilor este amplasat într-un loc public, oricine îl poate vizita, în orice moment al zilei.

Plasarea strategică a statuilor pe una dintre străzile centrale ale orașului face din acest ansamblu un punct de reper cultural și un loc predilect pentru fotografii și momente de reflecție. Vizitatorii sunt adesea surprinși de impactul vizual și emoțional al acestui grup statuar, care oferă o fereastră spre sufletul comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.