Examenul Cambridge este sustinut de zeci de mii de oameni in fiecare an, fiecare participant sperand sa isi imbunatateasca astfel sansele de a invata intr-un loc mai bun, de a fi mai bine platit sau de a avea mai mult prestigiu. Fiind printre cele mai prestigioase examene de limba engleza, testul Cambridge este recomandat in special pentru cei care doresc sa studieze in Anglia sau sa dovedeasca un nivel foarte bun de cunoastere al acestei limbi.
Pentru cei care doresc sa sustina Examenul Cambridge, este foarte important sa se gandeasca la motivul pentru care il sustin. Daca vor sa aiba un viitor in SUA sau Australia, insa chiar si in Scotia sau parti ale Irlandei, este preferabil un IELTS sau TOEFL, mai adaptate la cadrul international. Cel mai bine este insa sa se intrebe reprezentantul angajatorului/facultatii ce test este acceptat pentru a evita cheltuieli inutile si stres in plus. Examenul Cambridge, in formele sale mai avansate, este acceptat de 2500 de institutii din Marea Britanie, fie ele companii sau scoli, ceea ce ofera o paleta destul de larga de oportunitati.
In tara, orice facultate il accepta pentru testul de competent lingvistica, la fel si companiile, care sunt multumite de prezentarea certificatului. In schimb, ca sfat pentru elevii de liceu care vor sa plece in strainatate, este recomandat sa nu se grabeasca in sustinerea Examenului Cambridge din clasa a IX-a sau a X-a, chiar daca au competentele. Multe universitati europene, desi accepta atestatul, nu vor ca acesta sa fie mai vechi de doi ani.
Odata luata hotararea de a sustine examenul, trebuie ales nivelul. Examenul de tip First este relativ facil, insa nu va fi acceptat decat rar la universitati straine sau angajatori din alta tara. In schimb, unele facultati din Romania si chiar unii angajatori vor fi multumiti cu acesta. Examenul de tip Advanced este cel mai des ales, fiind acceptat in aproape toate locurile, mai ales luat cu un calificativ mare. Testul Proficiency este cel mai dificil din seria de baza, acesta fiind un semn al eficientei si cunostintelor profunde in privinta limbii engleze. Preturile difera si ele, in prezent ele fiind de 545, 580 si 595 RON, in functie de nivel. Examenul se poate da in centrele principale: Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara si Cluj-Napoca. In Arad, testul se poate da pe calculator. Este preferabil sa se contacteze centrele Cambridge din aceste orase, pentru a afla datele exacte de sustinere a Examenului Cambridge, dar si eventualele schimbari de preturi si conditii de inscriere.
Pregatirea pentru examen se face constant, prin lucrarea exercitiilor asemantoare cu cele din examen. Sunt zeci de carti cu exercitii si solutii, astfel incat pentru partea de gramatica un elev cu niste cunostinte destul de bune de engleza se poate pregati si singur, lucrand cat mai multe exercitii. Pentru compuneri, care trebuie sa respecte anumite conditii, sunt utile tot materialele speciale, insa este recomandabila consultarea unui profesor familiarizat cu examenul , pentru eventuale corecturi de continut si formulari. Partea de citit implica atentie si un vocabular dezvoltat, acesta realizandu-se prin citit cat mai mult in limba engleza.
Pentru partea orala se recomanda incercarea exercitiilor, destul de simple de altfel, cu un amic sau chiar cu profesorul de la clasa, cu scopul de a respecta cerintele si de a realiza o incadrare buna in timp. Partea de ascultat este de obicei la urma, lucru ce poate incurca, mai ales daca acustica salii nu este prea grozava. Desi Examenul Cambridge este destul de lung si obositor, cu pauze destul de scurte, trebuie facut un efort final de concentrare, de obicei la aceasta proba luandu-se punctaje foarte bune.
Multi elevi sau doritori de un certificat Cambridge aleg sa faca pregatiri speciale la centrele Cambridge pentru aceste examene. Fara niciun fel de indrumare, pregatirea de unul singur poate fi riscanta, desi a dus si la succes uneori. Evaluarile partiale de la centrele Cambridge ajuta la evaluarea performantei generale, insa cum acestea sunt destul de scumpe, unii aleg sa se consulte cu profesorul de la clasa, sau altul cunoscut ca fiind performant; acesta solutie este la fel de buna, mai ales daca acesta stie formatul examenului si are materialele necesare (carti de exercitii, CD-uri cu modele de ascultat, exercitii de vorbit cu bareme).
In timpul examenului, trebuie pastrat calmul si mai ales respectate cu atentie toate regulile privind pauzele, folosirea telefoanelor, precum si uitatului spre vecini. Sansele de copiat sunt slabe spre 0, mai ales ca de multe ori participantii nu se cunosc, iar supravegherea e stricta. Trebuie neaparat ca cei care sustin Examenul Cambridge sa fie mereu atenti la timp si sa isi treca rezolvarile cu creion sau pix, dupa cum li se cere. Niciun minut in plus nu va fi oferit, iar rezolvarile poate perfecte de pe ciorna nu vor valora nimic daca nu ajung si pe foaia de curat. Participantii trebuie sa fie foarte atenti sa nu lase semne pe foi si sa completeze corect casutele cu rezolvari, pentru ca evaluarea sa fie eficienta. Chiar daca rezultatul nu multumeste, nu este recomandata o reevaluare. E scumpa si rareori rezolva ceva, corecturile grilelor fiind facute de calculator, iar cele ale compunerilor de profesori britanici specializati.
Insa odata obtinut, acest certificat se poate dovedi extrem de util pentru studenti sau viitori angajati, facilitand obtinerea unui job mai bun. Iar cand acest lucru se intampla, parca sunt date uitarii si eforturile trecute.
Intrebare: examenul acesta, Cambridge, este valabil toata viata sau am inteles eu gresit si e valabil doar 2 ani?
Pentru cinve care doreste sa faca facultatea in Romania si abia apoi, specializare in Marea Britanie, ce-mi recomanzi? Doresc sa urmez medicina in Romania.
Merci anticipat.