Sfranciocul rosiatic (Lanius collurio) este o pasare foarte frecventa in Romania, gasindu-se in mare numar pretutindeni. Soseste la noi in luna aprilie si pleaca in luna septembrie sau octombrie. Aceasta pasare este raspandita in Europa, Asia, Africa, excluzand regiunile nordice. Numeroase exemplare se gasesc in nord-vestul Germaniei.
Comparativ cu celelalte specii de sfrancioci, acesta este considerabil mai mic si mai putin sperios. Adultul are corpul lung de 17-18 cm, ciocul negru de 14-17 mm, deschiderea aripilor de 28-29 cm si cantareaste intre 25-35 g.
Penajul este brun-cafeniu pe spate, alb-roziu pe burta si partile ventrale, coada neagra cu marginile albe. Partea de deasupra capului este de culoare gri, gusa alba si zona din jurul ochilor neagra.
Aceasta pasare se obisnuieste usor cu prezenta omului, de aceea poate fi vazuta des clocind in parcuri, gradini si livezi. Inainte de imperechere canta mult si face plecaciuni in fata femelei. Cuibul este construit de mascul, pe ramurile de jos ale arborilor, sau pe arbusti.
Femela depune patru pana la sase oua care au pete galbui sau verzui. Puii sunt hraniti de ambii parinti si aparati cu inversunare in caz de pericol.
Hrana sa este alcatuita din insecte pe care le urmareste si atunci cand este satul. Este considerata o pasare carnivora, deoarece se hraneste si cu mici vertebrate, pasari mai mici, soareci, soparle, broaste.
Obisnuieste sa jefuiasca cuiburile pasarilor noastre cantatoare, astfel ca, in zonele unde se afla sfranciocul rosiatic, pitulicile, silviile, precum si alte pasari abia pot sa-si creasca puii.
Este cunoscuta o legenda, care spune ca sfranciocul rosiatic inainte de a se hrani, inteapa intai noua animale pe spini. Acest lucru nu este chiar asa, insa se stie ca el obisnuieste sa intepe prada, inainte de a o rupe si a se hrani cu ea.
Uneori omoara mai mult decat poate manca imediat, astfel incat unele dintre victimele doborate de el raman infipte pe ramuri.
Sfranciocul rosiatic face parte din familia Laniidae, este o pasare protejata prin lege, care nu se vaneaza.
Va prezentam un video cu sfranciocul rosiatic: