Judetul Sibiu se afla in sudul Tranilvaniei, la nord de Carpatii Meridionali. Resedinta de judet este municipiul Sibiu, care a fost declarat, in anul 2007, Capitala Culturala Europeana. Mai mult, centrul vechi al orasului se afla pe locul opt al topului “Locuri idilice din Europa pentru a locui”, top realizat de Forbes. Judetul se invecineaza cu judetele Mures (nord), Valcea (sud), Brasov (est), Arges (sud-est) si Alba (vest si sud-vest).

Sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul judetului Sibiu demonstreaza ca teritoriul sau a fost locuit in toate etapele istorice. In secolul al IX-lea, sasii din Sibiu au fost colonizati de unguri, care au reusit sa patrunda in Transilvania. Desi prima incinta de aparare a municipiului Sibiu a fost ridicata la sfarsitul secolului al XII-lea, adevaratele fortificatii au inceput sa fie construite in secolul al XV-lea, cand atacurile otomane s-au inmultit. Tot in acea perioada, Sibiul, Brasovul si Bistrita au format Universitas Saxonum (Obstea Sasilor), in cadrul careia breslele s-au dezvoltat si au inceput o activitate intensa. Prima breasla de la Sibiu a fost atestata documentar in anul 1367 – este vorba de breasla tabacarilor.

strazi din Sibiu

Judetul Sibiu a jucat un rol important in istoria Transilvaniei si a Romaniei, in general: in anul 1292 a fost deschis primul spital din tara, in 1494 a fost deschisa prima farmacie din Romania, 1528 este anul in care s-a realizat prima tiparnita din Transilvania, in 1790 Samuel Brukenthal deschide cel mai vechi muzeu din Romania, in 1875 e deschisa prima fabrica de construcii de masini din Transilvania, iar in anul 1898, la trei ani dupa premiera mondiala, se realizeaza prima proiectie cinematografica din tara.

Astazi, judetul Sibiu este unul din destinatiile turistice preferate ale romanilor, dar si ale strainilor. Municipiul Sibiu este cel mai vizitat, avand in vedere ca are ce oferi din punct de vedere turistic. Centrul istoric al Sibiului este una din cele mai bine conservate locatii istorice ale Romaniei, mare parte din vechiul sistem de fortificatii parand a fi neatins de vreme. Mai mult, centrul istoric se afla pe lista de propuneri pentru a fi inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. In acest municipiu se pot vedea Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “ASTRA” (numit si Muzeul Satului, este un muzeu in aer liber, unul din cele mai mari de acest fel din tara), Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare, Muzeul National Brukenthal etc.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

Centrul istoric este impartit, in principiu, in Piata Mare si Piata Mica, fiecare continand monumente istorice. In Piata Mare, declarata de UNESCO monument arhitectural, se gasesc Palatul Brukenthal, Turnul Sfatului, Casa Haller si Casa Lutsch. In Piata Mica se afla Muzeul Franz Binder (amenajat in Casa Hermes), Pasajul Pantofarilor, Turnul Scarii Aurarilor si Podul Minciunilor (care leaga Piata Mica de Piata Huet).

In judetul Sibiu se afla una din cele mai cunoscute statiuni din Romania – Paltinis. Este cea mai inalta statiune din tara, aflandu-se la altitudinea de 1.400 de metri. Din acest motiv, pe timp de iarna, statiunea nu duce lipsa de zapada, dar nici de turisti. Alte statiuni din judet sunt Baile Bazna (efectele terapeutice ale apoelor sale minerale au fost descoperite in secolul al XVIII-lea) si Ocna Sibiului (pe teritoriul careia se gasesc lacuri heliotermice, care s-au format dupa surparea unor mine de sare – statiunea a fost numita “litoralul Ardealului”). Apreciate sunt si satele Biertan si Cisnadioara – primul este cunoscut pentru biserica fortificata cu acelasi nume (ridicata in secolul al XII-lea), iar al doilea pentru biserica fortificata (asemanatoare unei cetati), biserica evanghelica (unde se gaseste cea mai veche orga cu tuburi din Europa), dar si pentru covoarele tesute cu mare pricepere.

Lacul Balea
Lacul Balea

Dintre rezervatiile naturale ale judetului Sibiu, de departe cel mai cunoscut este Lacul Balea, aflat in Muntii Fagaras, la altitudinea de 2040 metri. Iarna, la lac se ajunge numai cu telecabina, iar vara se poate ajunge si cu masinile, mai ales ca se afla pe Transfagarasan. In anul 2006, la Lacul Balea a fost construit primul hotel de gheata de pe continent, iar de atunci, in fiecare an, se construiesc atat un hotel, cat si o biserica. Alte rezervatii naturale sunt: Parcul Natural Cindrel, Parcul Natural Golul Alpin al Muntilor Fagaras, Rezervatia Naturala “Iezerele Cindrelului”, Rezervatia Faunistica “Arpasel”, Calcarele Eocene de la Turnu Rosu, Calcarele cretacice de la Cisnadioara, Canionul de la Mihaileni, Vulcanii noroiosi de la Hasag.

Nu in ultimul rand, judetul Sibiu este cunoscut pentru Marginimea Sibiului, o zona etngorafica deosebita. Are in componenta 18 localitati si se remarca prin faptul ca fiecare dintre aceste localitati si-au pastrat cu sfintenie traditiile, iar costumele populare nu se mai gasesc niciunde in tara. In aceasta zona se prelucreaza lana si pielea, iar printre obiectivele turistice de aici se numara Muzeul Sibiel, unde se gaseste cea mai mare colectie de icoane pictata pe sticla din Europa, precum si Muzeul din Gales, al carui patrimoniu e alcatuit dintr-o colectie impresionanta de costume populare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.