Sinagoga din Orăștie este o clădire istorică ce datează de un secol și jumătate, având o istorie profundă și semnificativă pentru comunitatea locală. Inițial un loc de cult pentru comunitatea evreiască ce a trăit în Orăștie până la mijlocul secolului XX, sinagoga a fost restaurată la începutul anilor 2000 și este folosită în prezent ca spațiu cultural​.

sinagoga-din-orastie-judetul-hunedoara.jpg

Recent, sinagoga a fost victima unui act de vandalism, când ferestrele și ușile clădirii monument istoric au fost sparte. Această distrugere a fost observată și sesizată poliției de către doi arheologi ai Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, care au constatat și prezența unor pietre de mărime mijlocie și bolovani în interiorul edificiului​.

sinagoga-din-orastie-judetul-hunedoara-ferestrele-de-pe-fatada.jpg

Pe lângă rolul său ca martor al istoriei comunității evreiești locale, Sinagoga din Orăștie găzduiește diverse evenimente culturale care aduc la viață spațiul său impresionant. Un exemplu recent este expoziția personală a artistului plastic John Pîrva, care a prezentat o selecție inedită de lucrări în această locație emblematică pentru oraș​.

sinagoga-din-orastie-judetul-hunedoara-steaua-lui-david.jpg

În timp ce sinagoga continuă să servească ca un punct focal pentru evenimente culturale în Orăștie, aceasta reprezintă un simbol al rezilienței și adaptabilității comunității. Restaurarea și reinventarea sa ca spațiu cultural demonstrează angajamentul comunității și autorităților locale de a păstra și valorifica patrimoniul istoric și cultural al orașului.

sinagoga-din-orastie-judetul-hunedoara-placuta-inscriptionata.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.