In lumea intreaga traiesc 350 de specii de sipunculide – viermi grasi ce se aseamana cu molustele, insa in realitate sunt tipuri de minore (alt gen de nevertebrate) si care au corpul retractabil. Sunt locuitori ai sedimentelor moi, ai crapaturilor de stanci, ai cochiliilor de moluste, gaurilor de lemn si de corali.

Toate speciile au o forma a corpului alungita, care se incadreaza in valorile de 0,2-70,0 cm. Corpul are particularitatea de a nu fi alcatuit din mai multe segmente ci doar din unul singur care are peretii formati din straturi de muschi circulari, longitudinali. Mai mult decat atat, corpul lor a primit numele de ,,trunchi introvertit” datorita faptului ca este retractabil.

Acesta este strans prin intermediul muschilor si intins cu ajutorul presiunii hidraulice. In jurul gurii, sipunculidele au un inel de tentacule hidraulice care este folosit in timpul hranirii. Ele mananca particule organice din apa, suspensii pe care le aduna cu ajutorul acestui inel.

Citește și:  Murena-șarpe inelat (Myrichthys colubrinus), un pește răpitor

Din familia Sipuncula face parte specia Golfingia Vulgaris – o sipunculida care traieste in stratul de mal (sub cota de reflux) al coastelor nord-vestice ale Oceanului Atlantic, dar si pe tarmurile la Marea Mediterana, Marea Rosie, Marea Adriatica, Oceanul Pacific. Nevretebratele marine Golfingia Vulgaris au corpul cilindric si lung de cel mult 5-20 cm. Coloritul corpului este in nuante galbene-maronii, gri si albe, iar capetele acestuia sunt maro sau negre.

Partea frontala a corpului este retractabila si numita ,,capat introvertit”, poate fi retrasa prin miscarea a trei sau patru muschi. In jurul gurii sipunculida are o coroana de tentacule, cu cat viermele este mai amre cu atat si numarul de tentacule creste.

Unele exemplare ajung sa aiba pana la 100-150 de tentacule, care formeaza mai multe coroane in zona gurii si sunt folosite pentru adunarea depozitelor si a suspensiilor de particule organice – hrana acestor vietuitoare marine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.