Home Animale Sirena nordică pitică (Pseudobranchus striatus) – amfibianul asemănător țiparului din mlaștinile Americii

Sirena nordică pitică (Pseudobranchus striatus) – amfibianul asemănător țiparului din mlaștinile Americii

0
Pseudobranchus striatus, Foto: kellyandsarah.blogspot.com
Pseudobranchus striatus, Foto: kellyandsarah.blogspot.com

Sirena nordică pitică (Pseudobranchus striatus) este un amfibian neotonic, adesea confundată cu țiparul datorită corpului său lung și subțire.

Sirena nordica pitica este o forma neotonica ca si speciile din familia Proteidae (acestea isi mentin intraga viata caracteristicile larvare si se reproduc in aceasta stare). Traieste in regiunile cu terenuri mlastinoase din sud-estul Statelor Unite ale Americii si se aseamana cu tiparul. Este o specie foarte rara care apare mai ales in provincia Georgia de Sud, Carolina de Sud si Florida din America de Nord.

Caracteristici fizice și adaptări unice

Are lungimea corpului de 10-22 cm si pielea in nuante de culori cafenii-inchise cu dungi deschise, galbene, crem sau bej mai ales pe partile laterale. Capul este alungit, botul rotunjit, ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa. La fel ca la protide nu prezinta osul branhial superior, iar maxilarele sale sunt de forma unor muchii cornoase.

Habitat și distribuție geografică

Se remarca si se distinge fata de alte specii prin trei degete mici si inguste la membrele anterioare, lipsa completa a degetelor la membrele posterioare si o singura pereche de despicaturi branhiale. Traieste in mediu exclusiv acvatic (in lacuri, balti, santuri, iazuri) si respira in apa cu continut redus de oxigen prin intermediul branhiilor externe ramificate.

Aproape tot timpul anului sta in apa, doar ocazional se deplaseaza si pe uscat, iar in lunile secetoase se ascunde in namol, pentru a se adaposti de arsita soarelui, in caz contrar nu ar putea supravietui secetei. Are numerosi dusmani naturali, este vanata in special de pestii rapitori, aligatorii de apa, de pasarile acvatice, de serpii de apa si broastele testoase.

Reproducerea și ciclul de viață

In perioada de reproducere femela isi depune ouale in apa, sub forma de gramezi, pe suprafata plantelor acvatice. Ouale sunt foarte mici, au diametrul de pana la 4,2 mm. Hrana acestei sirene consta din mici nevertebrate care traiesc in apa.

Sirena nordica pitica are denumirea stiintifica de Pseudobranchus striatus, face parte din ordinul Caudata, familia Sirenidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Importanța ecologică a sirenei nordice pitice

Sirena nordică pitică joacă un rol important în ecosistemele acvatice din sud-estul SUA, fiind un prădător de mici nevertebrate și un indicator al calității apei. Această specie se hrănește cu larve de insecte, melci și crustacee, contribuind la menținerea echilibrului ecologic în habitatele sale. De asemenea, datorită sensibilității sale la poluare și modificări ale nivelului de oxigen, prezența sirenei nordice pitice este un indicator biologic important al sănătății mediului acvatic.

Video – Sirena nordica pitica (Pseudobranchus striatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version