Sitarul de mal (Limosa limosa) este raspandit in tara noastra in Delta Dunarii. Soseste in luna aprilie si pleaca in luna septembrie. Mai este numit si ,,fluierarul cu coada neagra”. Este o pasare destul de rara in Europa, fiind intalnita mai mult in zonele de nord-vest. Iarna pleaca in Australia, Africa de Vest sau Europa de Est. Face parte din familia Scolopacidae.

Penajul pe gat, piept si cap este caramiziu, pe partea ventrala este cenusiu-alb, iar pe spate si aripi este brun inchis cu alb, pestrit. Este o pasare de talia porumbelului, are coada lunga, picioarele lungi si negre.

Ciocul lung si drept are culoare neagra la varf si roz la baza. Iarna penajul se schimba, din caramiziu devine cenusiu. Daca se masoara si coada, lungimea sa ajunge la 42 cm, iar deschiderea aripilor variaza intre 70-80 cm.

Cloceste in lunci umede si mlastini, fiind mult intalnita in regiunile de ses din nordul Germaniei. Este recunoscuta dupa sunetul ei sonor ,,gretto-gretto”. Isi construieste cuibul de obicei in vegetatia bogata deoarece asa il poate ascunde.

Citește și:  Rândunica, o pasăre mică se sugerează venirea primăverii

sitarul de mal

Femela depune trei pana la patru oua pe care le cloceste o perioada de 22 de zile. Creste o singura serie de pui pe an. Puii sunt hraniti si aparati de ambii parinti. La inceput sunt acoperiti cu puf, apoi le cresc penele dupa cca. 25 de zile.

Sitarul de mal se hraneste cu nevertebrate, plante acvatice si seminte. Mai ales in perioada de reproducere hrana sa consta din lacuste, gandaci, omizi, libelule, muste, viermi, moluste, crustacee. Uneori consuma oua de peste si mormoloci.

Desi este o pasare de trecere, se pare ca uneori cloceste la noi, mai ales in partea de vest a tarii.

Video – Sitarul de mal:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.