Situl arheologic Brâncoveneşti se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Mureş. Situl cuprinde o aşezare romană, veche de două mii de ani – săpăturile efectuate aici, puţine ce-i drept, au urmărit şi urmăresc reconstituirea unei civilizaţii interesante.

Situl arheologic Brâncoveneşti, cunoscut şi sub denumirea de situl “Castel”, se află la 11 kilometri de Reghin, pe malul drept al râului Mureş. Are o suprafaţă totală de 22,5 hectare şi se află, parţial, sub castelul cu acelaşi nume. A fost descoperit în urmă cu aproximativ 200 de ani, tot atunci fiind demarate şi primele săpături arheologice. Situl conţinea un castru roman, precum şi o locuinţă civilă, casele fiind ridicate din lut pe temelie din piatră. Au fost găsite şi câteva urme de foc, acestea provenind, cel mai probabil, de la cuptoare de metal.

Castrul descoperit în situl arheologic Brâncoveneşti este distrus în mare parte, iar specialiştii au stabilit că a avut două faze de construcţie, una de pământ şi una de piatră, care s-au suprapus. Dimensiunile castrului sunt de 177 x 144 m, ocupând o suprafaţă totală de două hectare şi jumătate. Zidul de incintă a fost ridicat din piatră cioplită de carieră, are o grosime de un metru şi o înălţime de aproape un metru. Bastioanele aveau dimensiunile de 3 x 3 metri.

Citește și:  Casă cu prăvălie, azi casă parohială din Azuga : Obiective turistice Prahova

Situl arheologic Brâncoveneşti nu este amenajat, aşadar turiştii nu îl pot vizita. Săpăturile arheologice au scos la iveală, din castru, mai multe vestigii, printre care stele funerare, monede, ceramică roşie, inscripţii variate şi ştampile tegulare. Au fost găsite, pe toată suprafaţa, şi vase, şi o platformă din piatră de râu, despre care specialiştii spun că ar fi făcut parte dintr-un drum.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.