Situl arheologic Salca este unul dintre cele mai interesante situri de pe teritoriul României, aflându-se în periferia sudică a oraşului Oradea. Mai exact, situl este cuprins între fosta fabrică de bere şi Cimitirul Rulikovsky şi este cel mai mare şi mai complex sit din judeţ.
Numele de “Salca” provine de la o aşezare medievală, care a fost atestată pentru prima dată în secolul al XIV-lea. Aşezarea a avut formă de cătun până în secolul al XVIII-lea, iar, ulterior, în acest loc, au fost o cărămidărie şi mai multe terenuri agricole, deţinute de satul Seleuş.
Existenţa cărămidăriei a dus la descoperirea primelor vestigii arheologice, care au intrat în posesia Muzeului de Istorie din Oradea încă din 1871. Până în secolul XX, situl s-a aflat între oraş şi satul Seleuş.
Situl arheologic Salca a fost, până la întemeierea oraşului medieval, cea mai importantă aşezare din regiunea Oradei. Au fost efectuate mai multe săpături arheologice în secolul XX, însă construcţiile moderne ce s-au realizat în oraş au distrus mare parte din această aşezare ascunsă.
Specialiştii au stabilit că cele mai vechi urme provin din a doua epocă de piatră (sau neoliticul timpuriu). Au fost descoperite urme şi fragmente şi din epoca de cupru, epoca de bronz, prima şi a doua epocă de fier, epoca migraţiilor, Evul Mediu şi epoca premodernă, până spre sfârşitul secolului al XVII-lea.
Săpăturile arheologice continuă şi în prezent, pentru că este vorba de unul dintre cele mai complexe situri. Are o importanţă deosebită, pentru că vorbeşte despre o istorie de mult timp apusă a oraşului Oradea. Săpăturile de astăzi sunt conduse de arheologul Muzeului Ţării Crișurilor, iar vestigiile se înmulţesc pe măsură ce săpăturile înaintează.
Mărturiile materiale găsite aici sunt esențiale pentru reconstruirea istorică și culturală a regiunii, având un impact profund asupra înțelegerii noastre despre trecutul local. Vizitând situl, poți simți aproape palpabil ecoul vremurilor trecute, fiecare piatră și fragment ceramic povestind o parte din istoria vibrantă a Bihorului.
Angajamentul autorităților și al comunității locale pentru conservarea și promovarea acestui sit este vital pentru păstrarea moștenirii culturale pentru generațiile viitoare. Explorarea Sitului Arheologic Salca nu este doar o lecție de istorie, ci și o experiență unică de conectare la rădăcinile profund umane ale locuitorilor acestor meleaguri.