Djemila este numele modern al anticului Cuicul, precum si locul unde se afla unele dintre cele mai frumoase ruine romane din Africa de Nord. Chiar daca aceasta asezare nu este una dintre cele mai mari, zona este bine conservata, iar muzeul adiacent este plin de mozaicuri. Djemila, in prezent apartinand Algeriei, a fost o garnizoana militara infiintata in secolul I AD cu scopul de a exploata, respectiv de a controla regiunile din imprejurimi, care aveau un potential agricol urias.
Localitatea de munte are doua forumuri si un teatru cu o capacitate de 3 000 de locuri. O capela de botez si o bazilica au fost construite abia in secolul al IV-lea, ca mai apoi Cuicul sa fie abandonat in secolul urmator, mai cu seama in secolul al V-lea, mai ales ca Imperiul Roman cazuse si musulmanii incepuse sa domine intreaga regiune, chiar daca nu au ocupat niciodata Cuicul.
Ba, mai mult decat atat, Cuicul a devenit Djemila (ceea ce, in araba, inseamna frumos). Si din nefericire, asa a si ramas timp indelungat, parasita, pana la inceputul anului 1909, cand au inceput sapaturile, autoritatile fiind constiente de importanta istorica si culturala pe care Djemila o are. In anul 1982, acest loc minunat a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial Unesco pentru unicitatea arhitecturii romane, precum si pentru maniera in care aceasta a fost adaptata la un mediu muntos. Intrarea in Djemila trece prin muzeul propriu-zis. Camerele sale sunt pline cu mozaicuri, statui din marmura, precum si cu vase traditionale, specifice acelor vremuri.
Cea mai cunoscuta zona a ruinelor este Casa Europei, ce consta in 18 camere, casa inconjurand o curte prin care sunt imprastiate coloane ionice. Pe de alta parte, capela de botez este ornamentata cu mozaicuri, pe cand cupola a fost restaurata. Si Marile Bai se afla in conditii bune, iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca inca se pot vedea tevile prin care altadata curgea apa calda.