Povestea Imperiului Vijayanagara din India incepe cu un intelept pe nume Vidhyaranya, care locuia in Anegondhi, pe malul raului Thunga-Bhadra. In 1333, acest intelept a binecuvantat doi frati, pe nume Bukka si Hakka. Acesti doi frati au creat un imperiu, care a devenit cunoscut sub numele de Vijayanagara, care se intindea pe tot cuprinsul podisului Deccan din India. Krishnadevaraya din dinastia Tulu din Karnataka a condus acest imperiu intre anii 1505 si 1540.
In timpul domniei sale Imperiul Vijayanagara din India a crescut foarte mult, iar capitala sa, Hampi s-a dezvoltat de asemenea. Vijayanagara inseamna “Orasul Victoriei”, din cuvintele “vijaya”, care inseamna victorie, si “nagara”, care inseamna “oras”. Se crede ca Vijayanagara era cel mai mare oras din India, iar in secolul al 15-lea acesta era si al doilea cel mai mare oras din lume, populatia care traia aici fiind de 500.000 de locuitori.
Vijayanagara din India este o locatie spectaculara, un oras cioplit in dealuri joase si stanci masive. Terenul inselator asigura o foarte buna aparare, cu numai cateva zone de acces bine pazite. Raul Tungabhadra serpuieste lin printre ruine, iar noaptea peisajul presarat cu bolovani are un farmec aparte. Apararea impotriva unui asediu constau in: fortificatii; o conducta de apa lunga de 24 de kilometri si campii periferice.
In locatia unde se afla vechiul Imperiu Vijayanagara din India se gasesc numeroase materiale brute de constructie, iar adeseori erau sculptate roci masive pentru a crea structuri arheologice unice, care sunt pe jumatate naturale si pe jumatate create de om. Deseori este dificil ca aceste structuri sa fie deosebite de detaliile naturale din mediul inconjurator. Cladirile religioase sunt imprastiate in grupuri mici, fiecare avand o anumita functie si importanta, planificarea tuturor acestor structuri depinzand de forma terenului. Dintre toate templele si altarele care pot fi vazute in Vijayanagara, doua dintre acestea sunt cele mai importante si mai cunoscute: Templul Vithala si Templul Virupaksha.
Constructia Templului Vithala a fost comandata de catre Krishnadevaraya, cel mai mare conducator al Imperiului Vijayanagara din India. Acest templu are dimensiunile de 152 pe 91 de metri si are numeroase coloane, fiecare coloana fiind foarte frumos sculptata. Coloanele se ridica din piedestaluri enorme si se inalta ajungand la niste console de proportii uriase. Intreg spatiul este devorat de padurea de coloane, acestea formand un labirint complicat al artei, mai degraba decat al arhitecturii. In complexul acestui templu se poate vedea si o caleasca din granit, ale carei roti se pot invarti in jurul axei lor, daca aceasta caleasca este ridicata de la pamant. In acest templu are loc festivalul anual Purandaradasa.
Templul Virupaksha se afla in centrul satului Hampi si era cunoscut si sub numele de Pampapati. Acest templu de fapt exista inaintea formarii Imperiului Vijayangara, si a fost extins in perioada dintre secolele 13 si 17. Templul este folosit si astazi, fiind dedicat lui Virupaksha, unul din avatarurile lui Shiva, si lui Pampa, o zeitate locala. Acest templu are 2 curti, iar la intrare se afla turnuri. Intrarea principala este indreptata cu fata spre est, iar turnul sau are 50 de metri inaltime.
Arhitectura cladirilor ce pot fi vizitate la Vijayanagara este fascinanta si unica pe alocuri. Aceasta este un amestec de cultura hindusa si islamica, la construirea cladirilor participand si mestesugari si arhitecti din statele islamice vecine. Printre constructiile cele mai elegante se afla asa-zisele “turnuri de veghe”, desi in realitate, majoritatea acestor turnuri au fost construite pentru placerea nobililor de a vedea privelistea oferita de oras, si nu cu scopul de a supraveghea zona.
Aceste turnuri au arcade specifice stilului Islamic, au structura patrata sau octogonala, cornise, console dedesubtul ferestrelor si ornamente decorative hinduse. Grajdul Elefantului este probabil una dintre cele mai impresionante cladiri din Vijayanagara, aici fiind tinuti elefantii folositi la ceremonii de catre membrii familiei regale. Si aici putem observa influente islamice in arhitectura privind domurile si arcadele sale.
Frumusetea locatiei Vijayanagara din India consta atat in arhitectura sa, cat si in ceea ce reprezinta cladirile sale. Aici a fost ultimul bastion al arhitecturii si artei hinduse, intr-o vreme in care cultura musulmana acapara incetul cu incetul totul in drumul sau prin India. Cu toate acestea chiar si aici se pot vedea cateva influente islamice, incercand sa submineze mestesugul hindus intr-un Imperiu Hindus.
Desi traditiile si mestesugurile hinduse au ramas si au influentat de asemenea stilul islamic, acestea nu au mai detinut suprematia niciodata, in alte zone. Sculpturile deosebite, locatia presarata cu bolovani, frumusetea zonei in timpul noptii, toate acestea contribuie la pictarea unui tablou in imaginatia noastra, in care sunt ilustrate batalii, oameni calare pe cai si elefanti, luptand pentru idealurile lor si intr-un final pustiirea unui oras care a luptat pentru a stavili valul invaziei islamice. Astazi Vijayanagara se afla pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO, fiind pus in categoria “monumente amenintate”, datorita traficului intens din zona si a constructiilor de poduri din vecinatate.