Port Arthur este unul dintre cele mai importante zone din punct de vedere istoric si cultural din Australia, fiind considerata un patrimoniu national. De fapt, situl istoric Port Arthur a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO la 31 iulie 2010. Importanta acestui site nu i se datoreaza, sa spunem asa, privelistilor care, de altminteri, sunt foarte frumoase, ci mai mult inchisorii. Mai mult chiar, pentru privelisti si inchisoare, pentru monumente si pentru toate elementele acestui mic oras, Port Arthur este considerat a fi un muzeu in aer liber. In sfarsit, despre acest orasel trebuie sa stim ca se afla la aproximativ 60 kilometri de Hobart, fiind situat pe Peninsula Tasmania.

Situl istoric Port Arthur1

Cat despre Inchisoarea Port Arthur, trebuie sa stim ca aceasta a fost infiintata in anul 1830, pentru detinutii recidivisti din Anglia in New South Wales sau Tasmania. Era un loc de care oamenii se temeau, indeosebi din cauza asezarii. Plus, nu putem sa nu ne gandim, de pilda, la Insula Diavolului ori, de ce nu, la Chateau d’If. Chiar si asa, Inchisoarea Port Arthur, denumita astfel dupa guvernatorul George Arthur si cea mai mare din Australia, folosea si pedepsele psihice, nu doar cele fizice. Pe atunci, multe voci au acuzat aceste metode de tortura, prin care se dorea readucerea detinutilor spre o cale morala, ca mai apoi, acestia sa reuseasca sa se integreze din punct de vedere social, numai ca, acele voci nu criticau neaparat masurile luate din prisma cruzimii lor, ci din prisma rezultatelor. Se spunea ca nicio masura de acest fel nu ii putea intoarce pe detinuti din drumurile lor imorale.

Mai mult decat atat, despre acestia se credea ca nu puteau fi iertati si, prin urmare, erau condamnati sa lucreze ca sclavi in ceea ce era, cel probabil, cea mai aspra institutie de acest fel din Imperiul Britanic. Inevitabil, primii 150 de detinuti au dezvoltat in zona o industrie a lemnului, dar, gradual, Port Arthur a devenit un complex industrial autonom, cu spatii amenajate pentru fabricarea de vapoare, caramizi, pantofi, pentru cultivarea graului si chiar pentru mori. Aceasta dezvoltare a fost, pana la urma, un rezultat, care, insa, nu a fost cautat inca de la inceput. In fine, pe atunci, moara de faina, cu patru etaje, cea mai mare cladire din Australia la data construirii ei, in anul 1844, a fost transformata in inchisoare in anii 1850. Cladirea adapostea aproape 500 de prizioneri in celulele si dormitoarele sale.

Situl istoric Port Arthur11

Aici, pana la cincizeci de prizioneri erau izolati total din convingerea ca, in aceasta maniera, puteau sa se schimbe moralmente; un exemplu graitor in acest sens era faptul ca acesti detinuti nu erau strigati pe nume, ci se foloseau numere, fiind, daca vreti, inmatriculate. Din punct de vedere psihologic, se dorea pierderea identitatii, identitate considerata si asa imorala, cu multe defecte, iar odata cu aceasta pierdere se credea ca detinutii vor intra pe fagasul normal al societatii de atunci. Dar situl istoric Port Arthur era locul si altor cladiri, cum ar fi un spital, un azil care adapostea peste 100 de prizioneri bolnavi mintal (care ulterior a devenit primarie, iar acum este muzeu si cafenea), o cantina pentru saraci si o biserica, construita in anul 1836. Ceea ce este cu adevarat interesant este ca aceasta biserica nu a fost sfintita, pentru ca era folosita de toate confesiunile.

Plus, se credea ca, intr-un asemenea loc, sfintirea unei biserici era un pacat, in definitiv, aceasta fiind o teorie lipsita de orice temei, mai ales religios. Mai tarziu, si anume din anul 1853, prizonierii nu au mai fost adusi de pe continent la Port Arthur, dar inchisoarea a ramas deschisa pana in anul 1877. Pana la aceasta data, peste 12 000 de oameni fusesera inchisi in aceasta inchisoare. In prezent, situl istoric Port Arthur este un loc cu totul si cu totul remarcabil, un muzeu in aer liber, unde istoria pare ca s-a oprit in loc. Si chiar daca, astazi, Port Arthur are un succes turistic in continua crestere, la inceput, au existat multi oameni care au privit cu un oarecare scepticism decizia de a transforma oraselul, in definitiv, o buna parte a peninsulei, daca nu chiar toata, intr-un obiectiv turistic.

Situl istoric Port Arthur111

Frumusetea peninsulei, precum si importanta acesteia in istorie au transformat Port Arthur intr-unul dintre cele mai bine conservate locuri din Australia si nu numai, devenind, de-a lungul timpului, un etalon in turismul australian si international. Iar ceea ce turistii trebuie sa stie, inainte sa se imbarce in calatoria lor spre acest minunat loc, este ca, in jurul oraselului Port Arthur, s-au nascut numeroase legende si povesti cu fantome. Se spune ca acest loc este bantuit de fantomele prizonierilor care nu au reusit niciodata sa-si gaseasca odihna vesnica. Ba mai mult decat atat, au fost si autori care au tratat acest subiect, scriind carti care, in fond, i-au adus popularitatea sitului istoric Port Arthur din Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.