Teritoriul de astăzi al Slovaciei a fost locuit în secolul al VI – lea de slovacii slavi. În 907, germanii și maghiarii au cucerit Moravia, iar slovacii s-au aflat sub control ungar din secolul al X – lea, până în anul 1918.
Când imperiul condus de Hapsburgi s-a prabusit în anul 1918, slovacii s-au unit cu teritoriile cazace ale Boemiei, Moraviei și părți ale Silesiei, pentru a forma Cehoslovacia. În martie 1939, Germania a ocupat Cehoslovacia, creând un guvern de fațadă, condus de Monsignor Josef Tiso. Țara a fost eliberată de sub conducerea germanilor de către armata sovietică în anul 1945, iar Slovacia a revenit la statutul inițial.
După ce partidul comunist a preluat puterea, în anul 1948, Slovacia a fost din nou supusă unei centralizari în guvernul Cehoslovaciei, fapt ce a dus la neînțelegeri între cele două state. În 1969, națiunea a devenit Republica Socialistă Slovacă a Cehoslovaciei.
Slovacia pornește din munții Tatra și se întinde peste câmpii, canioane, peșteri și lunci. Țara a devenit independentă în anul 1993, ca rezultat al faimosului Divorț de Catifea care marchează despărțirea dintre Cehia și Slovacia, iar astazi este una dintre cele mai cunoscute regiuni turistice din Europa Centrală.
Vacanțele de familie, stațiunile balneoclimaterice și sporturile fac parte din ofertele turistice ale Slovaciei. Ea atrage printr-un aer familar pe care îl afișează și confort, de la trenurile mici și liniștite, cu două sau trei compartimente până la satele alpine, vechile așezări de mineri din Vlkolinec și străduțele tăcute din orașul medieval Bardeiov.
Fiecare castel din Slovacia are la bază câte o poveste, dintre ele amintind-o pe cea a castelului Csejte. O contesă necruțătoare ucide trei fete tinere și se îmbăiază în sângele lor, pentru a întineri. De altfel, în multe zone înca mai persistă credințele în deochi, vrăjitori și alte entități supranaturale.
Capitala Slovaciei, Bratislava și centrul său istoric, Stave Maesto evocă istoria locală a secolului al XV – lea, prin găzduirea Castelului Bratislava. Atât el, cât și Galeria Națională Slovacă ce adăpostește exponate artisitice din Evul Mediu, până în prezent, se află pe malul apei.
Nitra, împreună cu Bratislava, sunt cele mai vechi orașe din Slovacia, aparținând secolului al IX – lea. Locuit din Antichitate, a fost un centru al celților, în ultimele secolele î.Hr. și reședință a primilor conducători ai teritoriului Slovaciei de astăzi, Nitra este capitala agricolă a Slovaciei. Aici se află catedrala gotică ce conține moaștele unui sfânt din secolul al X – lea, iar alături se află palatul baroc al episcopului de Nitra.
Ținuturile deluroase – Tatra Înaltă, Tatra Joasă și Parcul Național Mala Fatra sunt teritorii care abundă în peisaje naturale: lacuri, pante de munti și animale sălbatice.
În regiunea Spis se află multe situri religioase, inclusiv biserica gotica Sf Iacov și catedrala Sf Martin. Tot aici se află și castelului Spis, care datează din secolul al XII – lea și este cel mai mare castel medieval din Europa Centrală. În apropiere, orașul cetate Levoca a devenit capitala bogata a Uniunii Saxonilor Spis în anul 1271
Stațiunea Aqua City din Popran oferă numeroase piscine termale, tratamente spa și tratamente de crioterapie, tehnică de întărire a sistemului imunitar prin congelare cu ajutorul zăpezii carbonice.