Ascunsă între Alpi și Mediterana, Slovenia a fost binecuvantată cu munți spectaculoși, păduri dese și o porțiune din coasta Adriaticii. Capitala Ljubljana este deosebit de pitorească și datorită poziției din centrul Sloveniei, ea reprezintă un punct de plecare în excursiile din toată țara.

Slovenia a fost locuită de ilirieni și celti, apoi a devenit parte a imperiului roman, în primul secol î.Hr.. Slovenii aparțineau unui grup de slavi care s-a stabilit în regiune în secolul al VI – lea. Secolul următor, slavii au întemeiat statul Samu, care era supus avarilor ce au dominat câmpia ungară până în secolul al VIII – lea, când au fost înfrânți de Carol cel Mare.

panorama munti Slovenia

Când ungarii au fost învinși de turci în anul 1526, aceștia au acceptat conducerea Hapsburgilor, pentru protecție. Monarhia Hapsburgică a fost prima care a unit toate regiunile slovene. Astfel, Slovenia și Croația au devenit parte a imperiului Austro-Ungar întemeiat în 1867. După înfrângerea imperiului, în primul război mondial, Slovenia și-a declarat independența. S-a unit formal cu Muntenegru, Serbia și Croatia în anul 1918, pentru a forma Iugoslavia.

orasul Ljubljana
orasul Ljubljana

Ljubljana, capitala Sloveniei, și în același timp, cel mai mare oraș din țară stă mărturie trecutului istoric tumultos. Situat de-a lungul râului Ljubljanca, orașul este renumit prin centrul vechi sau vârfurile gemene ale Catedralei, care la randul lor, gazduiesc impresionante fresce. Centrul vechi Ljubljana este bine sa fie străbătut la pas, pentru a nu pierde un drum de-a dreptul încântător. Ljubljana este un mix arhitectural de stiluri – baroc, renascentist și art nouveau, ce respiră o atmoseră austro-alpină, dobândită în timpul secolelor în care făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

În urma unui tur al instituțiilor culturale din capitala – Muzeul Orasului, Muzeul Național, Galeria Națională, Casa lui Plecnik și Galeria de Artă Modernă turistul ajunge cu certitudine să îndrăgească Slovenia.

Ptuj
Ptuj

La sud de Maribor se pot vedea rămășițele romane și centrul medieval Ptuj, care este și scena carnavalelor tradiționale. Zona istorică, Ptuj este plin de străzi pietruite, biserici și clădiri în stil baroc.

În stațiunea montană Bled se poate vizita Biserica Parohială în stil neo-gotic și Castelul Bled, fosta reședință a episcopilor de Brixen. Amplasat la 100 de metri înălțime, castelul oferă imagini panoramice ale orașului și lacului.

În vestul Sloveniei se află Lipica, locul în care se pot vedea caii lipizani, crescuți de aristocrația austro-ungară din secolul al XVIII – lea. În prezent, în întreaga lume se mai află doar 3.000 de exemplare. Se poate face un tur al fermei de cai, se pot urmări spectacole de calarie sau turiștii pot participa la câteva cursuri de echitație.

Pentru cei care doresc să se bucure de beneficiile apelor termale din Slovenia se pot caza în stațiunile sale. Una dintre ele este stațiunea Radenci, în regiunea Bela Krajina, pe râul Kolpa, Stațiunea balneo-climaterică Radenci are o traditie de 125 de ani. Izvoarele termale au fost descoperite în anul 1833, iar apa din aceste surse a fost folosită la curțile din Viena și în Vatican. Astăzi, Radenci ofera un complex modern, cu servicii medicale și programe preventive pentru afecțiuni ale inimii, rinichilor, tractului urinar, boli reumatice și metabolice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.