Dacă urmează să iți iei un credit și vine cineva la tine să iți spună să nu te împrumuți de la bancă, pentru că te va nenoroci acel împrumut, ce faci? Deși de multe ori auzi pe unul sau altul plângând de necaz ca nu se mai descurca in privinta ratelor la bancă, te consolezi ca totul va fi bine. Pâna la urmă ai mulți prieteni care au credite și cumva tot se descurcă, oricât este de greu. În realitate însă lucrurile sunt foarte grave, iar sistemul bancar a găsit o schemă prin care reușeste să facă bani, chiar și cu acele dobânzi promoționale afișate în văzul tuturor.
Te bucuri că ți s-a aprobat creditul la bancă? Află că banca se bucură mai tare că ai fost naiv și accepți orbește termenii și condițiile impuse. Citește si dă mai departe, este bine sa știi la ce să fii atent și la ce riscuri te supui atunci când scoți un credit.
Nu scoateți un credit până nu ați citit fiecare hârtie care trebuie semnată
Revenim la euforia pe care o avem când sună telefonul și o voce suavă ne felicită pentru aprobarea creditului. Nu alergați imediat la bancă să semnați, speriați ca nu cumva să se răzgândească banca. Stați calmi si analizați cu atenție randurile de mai jos, pentru a întelege exact riscurile la care vă supuneți. Neaparat sa citiți si ultimele hârtii pe care apar chestii plictisitoare și generale. Acelea sunt hârtiile care va pot distruge viața. Un scris marunt și ascuns in spatele unor texte lungi si plictisitoare schimbă total percepția pe care o aveti despre bănci.
Cel mai ok ar fi ca să cereți anticipat de la banca un model de contract, iar în cazul în care refuză, nu semnați nimic până nu ați citit fiecare litera. Plata unui avocat sa va consilieze este recomandată. Acesta vă poate explica detaliat riscurile la care va supuneți.
Șmecheria cu dobânda mică
Pâna recent majoritatea romanilor nici nu stiau ce înseamnă D.A.E. – Dobânda Anuală Efectivă. Vedeam o dobânda afișata și săream repede să ne facă un calcul. Mulți nici nu mai mergeau la alte banci, dacă era ok rata, însă nu au realizat ca, de fapt, s-au fraierit.
De multe ori o dobânda afișată de 5.9%, avea D.A.E. mai mare decât o dobânda afișată de 7.8% la o altă bancă. ATENTȚIE! Verificați mereu cât este D.A.E., pentru a fi siguri care este dobânda pe care o plătiți în realitate.
Asta nu este tot, foarte multe banci garantează dobânda doar în primul an, urmând ca din anul al doilea sa o modifice după bunul plac.
Șmecheria cu împrumutul în valută
Lumea are impresia că leul este slab, așa că luăm credit în euro si alte valute, în speranța ca aceste monede sunt mai stabile. Recomandarea specialiștilor este să luați creditul în moneda în care aveți salariul, astfel ambele pot fluctua deodata, indiferent de situație. In cazul in care luați salariul intr-o anumita valuta și scoateți în alta, veti pierde mereu la schimbul valutar, iar in cazul unei fluctuari mai agresive dobânda și rata pot crește enorm.
Nu uitați ca băncile au puterea de a manipula cursul valutar. Nu v-ati intrebat de ce toate bancile au dat, în trecut, credite promotionale în franci elvețieni ? Acum probabil știti de ce. Aveti mare grija la moneda în care scoateți creditul și condițiile specificate în contract.
Șmecheria cu dobânda variabilă
Când te uiți peste desfășurător, te uiți doar la suma care trebuie achitată sau ce reprezintă de fapt suma respectivă? Cei mai mulți dintre noi, când ne gândim la o dobândă variabilă, credem că dobanda afișată poate varia în funcție de diverși factori, cum ar fi inflația, cursul valutar, creșterea prețului la carburanți etc. In realitate, acest lucru se referă la faptul că întai veți plăti dobânda la bancă și abia apoi veti plati creditul scos.
Astfel, dacă scoți un credit de 10.000 euro și ai o rată de 60 euro, vei putea observa că, în primul an, platesti 57-59 euro dobânda și doar 1-3 euro pe lună din credit. Acum întelegi de ce unii se miră cum de au platit doi ani rata pentru credit și are de rambursat mai mult decât a primit. El a acoperit prin plata ratelor doar o suma mică din credit, plus ca a mai avut de plătit unele taxe si comisioane. Sa nu uităm nici de taxa pentru rambursare anticipată.
Șmecheria cu rambursarea anticipată
Felicitări, ești unul dintre puținii norocoși care a facut rost de bani să își achite creditul anticipat după o perioada de doi ani. Cand ajungi la bancă și îți face calculul cât ai de platit pentru cei 10.000 euro scosi, rămăi ca la dentist. Cum să ai de dat înapoi 9.978 euro, când ai plătit lunar 60 euro timp de doi ani ?! Asta e șmecheria cu dobânda variabilă. Chiar și așa tot e mai mult de plată. Este, pentru că ai comision de rambursare.
Banca nu vrea ca tu să scapi din lanț, vrea să te asigure ca este mai bine pentru tine să aștepti mai mult, dobânda scade incet și câțiva ani nu vei mai plăti nici acest comision de rambusare. Cu acel comision te descurajează sa returnezi creditul anticipat. Astfel, poate dai de un necaz și nu mai poți plăti, iar banca te va executa silit.
Șmecheria cu executarea silită
Poate mulți dintre voi nu știu încă, dar o mare parte din banii bancilor nu vin din dobânzi, vin din executarile silite. Unele contracte de la anumite bănci le oferă dreptul sa va execute silit pentru toata suma restantă de plată, dacă nu ați achitat două sau trei rate consecutive.
Suma restantă va fi mare, pentru că așa cum am arătat, platiți la început doar dobânda. Totul este deja pregatit sa te ruineze. Prietenii executorilor sunt în preajmă să investească în imobilele executate. De cele mai multe ori licitațiile sunt facute de așa natură incât ajung să pună mâna pe imobil cei care au fost „programați”. Cu siguranță, deja știți și voi cazuri, căci unii se mai și laudă cu ce minuni fac.
Deși ești executat, nu înseamnă ca ai scăpat. Plătești câtiva ani rata, dar imobilul e executat si vândut sub prețul pieței. Așa că te trezești ca mai ai ai cateva mii de euro datorii la bancă și se pune poprire pe salariu sau îți execută un alt imobil.
Dați informația mai departe
Probabil ai primit acest link de la un amic sau a fost publicat pe un site de socializare. Informația costă bani în general și înseamna putere. Oferim această informație gratuit și daruim puterea poporului român care trebuie să își deschidă ochii și sa fie atent la tot ce se întamplă. Sistemul nu este facut să ne facă nouă favoruri, este facut să functioneze in interesul celor care au avut acest scop. Acest sitem nu este curios dacă ești strivit sau ai ce pune pe masă pe parcursul întregului proces, atât timp cat rezultatul final este în favoarea lui.
Dă link-ul mai departe și dacă ai o experientă proprie sau detii o informație utilă, nu uita să comentezi la articol.
N-am văzut dezinformare mai mare. Nu cred ca știți ce vorbiți: nu ați făcut altceva decât să preluati frânturi din alte articole și să „construiți” un articol pentru naivi. Puneti mâna pe un contract recent de la o bancă, citiți OUG 50 și reveniți cu ceva decent
Stefan, poti sa fii mai explicit ?
OUG 50 spune doar ce trebuie sa contina un contract, iar cei de la banca de multe ori nu iti dau toate detaliile si 90% semneaza orbeste fara sa citeasca ce scrie in acel contract.
TOTUL E SA NU AJUNGI LA BANCI.. bancile nu d-au nimic la nimeni.. ele primesc in schimbul promisiunii ca te imprumuta.. repet promisiune numai.. iar singurii bani pe care bancile ii au sint banii pe care tu ii muncesti de-ti sar capacele.si pe care tu de buna voie si silit de politie cind nu mai poti sa platesti frauda ii d-ai si-ti d-ai si viata….la fel i-au imprumut masini pe care le inchiriaza(nimeni nu cumpara nimic pina nu e platit de mii de ori si la un pret exorbitant) la oameni(pina nu platesti toata suma si cind esti gata de plata ajungi cu un hirb) si care platesc bani reali si singurii bani sint cei pe care oamenii ii platesc si la fel si cu casele si cu tot ce omul cumpara pe imprumutul facut de la asa zisele banci adica cei mai mari dusmani ai omenirii..deci fara imprumuturi si cu sufletul curat..mai bine fara masina si cu haine nu foarte noi si la fel si cu mobila si la fel si cu credit cardurile oh ce frauda si alea…