In regiunile cu palcuri de bambus din estul Asiei, mai ales din China si Myanmar traieste sobolanul de bambus sau cartita de bambus (cum mai este numita aceasta specie). Modul sau de viata este solitar si discret, are obiceiul sa stea ascuns in vizuini pe care la sapa la radacinile de bambus, iar pentru a se hrani se catara pe tulpinile de bambus, mananca lastari fragezi, dar este amator si de radacini, seminte si fructe.

Cu un mod de viață solitar, acest rozător este adaptat perfect pentru a trăi într-un habitat plin de resurse vegetale.

Caracteristicile fizice ale șobolanului de bambus

Are corpul robust si indesat, cu lungimea de 20-40 cm si greutatea de 1-3 kg. Intregul corp este acoperit cu blana alcatuita din fire de par aspre si lungi, iar coloritul este predomninat cenusiu-cafeniu-deschis. Coada este destul de scurta, rotunda in sectiune transversala, mai groasa la baza si mai subtire la varf, masoara 5-9,5 cm si este golasa, lipsita de par, acoperita cu piele solzoasa.

Capul este masiv comparativ cu marimea corpului, bogat acoperit cu fire de par, urechile sunt mici si abia se zaresc din stratul de blana. Botul este gros si turtit, maxilarele prevazute cu dinti ascutiti, perfect adaptati sa roada materiile vegetale, cu care se hraneste. De o parte si de alta a capului apar ochii mici si rotunzi, ce au colorit inchis.

Pe buza superioara apar numeroase perechi de vibrize lungi, fine si albe, care ii intensifica simturile, il ajuta in orientare. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, in partea superioara acoperite cu fire lungi de par, iar pe labe cu fire scurte. Degetele sunt lungi si prevazute cu gheare tari si ascutite, bine dezvoltate pentru sapat incaperi de cuibarit, galerii in pamant, sau pentru catarat cu usurinta pe tulpinile de bambus.

Sobolanul de bambus are denumirea stiintifica de Rhizomys sinensis, face parte din ordinul Rodentia, familia Spalacidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Rolul șobolanului de bambus în ecosistem

Șobolanul de bambus joacă un rol esențial în menținerea sănătății pădurilor de bambus. Prin săparea vizuinilor, acest rozător contribuie la aerisirea solului și la distribuția uniformă a nutrienților. De asemenea, el servește ca o importantă verigă în lanțul trofic, fiind o sursă de hrană pentru prădători precum șerpii, păsările de pradă și mamiferele carnivore.

Studiile recente au demonstrat că prezența sa în anumite regiuni are un impact pozitiv asupra creșterii bambusului, datorită modului în care fragmentează solul în timpul activităților sale zilnice.

Curiozități despre șobolanul de bambus

  • În China, șobolanul de bambus este considerat o delicatesă culinară în anumite regiuni rurale, iar carnea sa este apreciată pentru textura sa unică.
  • Vizuinele șobolanului pot fi utilizate și de alte specii mai mici, cum ar fi insectele sau amfibienii, care se refugiază în galeriile abandonate.
  • Cercetările paleontologice arată că rudele șobolanului de bambus existau în Asia cu milioane de ani în urmă, fiind bine adaptate la mediul forestier din acea perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.