Șopârla cu coadă spinoasă (Uromastyx acanthinura) este o reptilă terestră fascinantă, perfect adaptată mediilor aride din nordul Africii.
Soparla cu coada spinoasa este o specie terestra de vizuina al carui habitat este format din regiunile din nordul Africii, din Tunisia, Egipt, Maroc, Sudan si Libia.
Caracteristicile fizice ale șopârlei cu coadă spinoasă
Soparla cu coada spinoasa impresioneaza prin corpul compact si robust, puternic aplatizat, prin solzii sai teposi dorsali de pe coada, picioarele puternice si lungimea corpului de 30-40 cm. Numele sau vine de la forma interesanta a cozii, destul de scurta, dar groasa si acoperita cu spirale de solzi desi care ii creeaza un aspect blindat.
Corpul acestui animal este acoperit de solzi mici si desi, pe partea dorsala in nuante de culori care variaza de la negru-cenusiu la negru-cafeniu, in sezonul rece maronii-galbui, iar cand este activa cu pete portocalii, galbene, rosii si vernil. Ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare maronie, botul ascutit, iar limba lunga, groasa si rosie.
Membrele anterioare si posterioare sunt mari si robuste, acoperite cu piele groasa si solzoasa, terminate cu degete puternice echipate cu gheare lungi, tari, puternic ascutite si curbate. Acestea sunt folosite la sapat vizuini, in care sta ascunsa pe timp de noapte. De asemenea soparla isi foloseste ghearele pentru a se apara de pradatori, sau pentru a tine vegetatia preferata ca hrana, ea fiind o specie ierbivora cu o dentie mica perfect adaptata sa rupa plantele.
Dieta și obiceiurile alimentare
In timp dintii se uzeaza si cad, astfel ca unele animale batrane isi utilizeaza maxilarul exact cum se folosesc broastele testoase de cioc. Mananca diferite plante, flori, frunze, seminte si muguri. Spre deosebire de adulti exemplarele tinere sunt si insectivore, consuma gandaci, greieri, lacuste si mici vertebrate.
Soparla cu coada spinoasa poate supravietui si in zone in care precipitatiile lipsesc, isi ia cea mai mare parte a lichidului din umezeala plantelor. Cand iese din vizuina sta un timp la soare spre a-si incalzi corpul si abia apoi pleaca in cautarea hranei. Intre mascul si femela exista un puternic dimorfism sexual pus in evidenta de coloritul corpului (intotdeauna mai intunecat la mascul).
Reproducerea și ciclul de viață al Uromastyx acanthinura
In perioada de reproducere femela isi depune ouale in gropi sapate alaturi de vizuina in care traieste. De regula depune doua serii de oua pe an, astfel incat ajunge sa aiba in total 20-30 de oua. Dupa ce sunt sapate gropile si depuse ouale, acestea sunt acoperite cu pamant sau nisip si stratul de suprafata netezit pentru a acoperi urmele. Dupa eclozarea oualor micile soparle raman imobile in vizuina timp de 4 ore si abia apoi incep sa se miste si ies la suprafata, ele au fiecare lungimea de aproximativ 8 cm. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala dupa 3 ani si pot trai aproximativ 20 de ani.
Aceasta specie poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu spatios, care sa masoare cca. 1 mp. Pe fundul terariului se pune un strat de pietris fin sau nisip. Temperatura in terariul trebuie sa fie in timpul zilei de cel mult 30-32 grade Celsius si minim 25-29 grade Celsius. In timpul noptii temperatura poate fi putin mai scazuta, de 20 grade Celsius. Foarte important este si nivelul de umiditate, acesta trebuie sa varieze intre 30-50%.
Soparlele cu coada spinoasa nu necesita o dieta speciala, nu sunt mofturoase, pot fi hranite cu alimente de tip vegatal cum sunt de exemplu frunzele de papadie, boabele de struguri, frunzele de trifoi, salata verde, felii de mere, morcovi dati pe razatoare, dar si pui de sobolani sau de soareci, lacuste si gandaci. Daca soparlele se reproduc in captivitate, puii lor trebuie alimentati cu larve de gandaci, greieri si legume. Temperatura de incubare a oualor in terariu este de 29-31 grade Celsius. De regula ouale eclozeaza la aproximativ 3-4 luni.
Soparla cu coada spinoasa este o specie comuna in Africa de Nord, face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae si are denumirea stiintifica de Uromastyx acanthinura. Exista doua subspecii ale acestui gen Uromastyx acanthinura var. acanthinura (descrisa mai sus) si Uromastyx acanthinura nigriventris (raspandita in zonele desertice si stancoase din Libia de Nord-Vest si Maroc).
Conservarea și protejarea habitatului șopârlei cu coadă spinoasă
Deși este o specie comună în multe regiuni din nordul Africii, șopârla cu coadă spinoasă se confruntă cu amenințări, inclusiv pierderea habitatului din cauza defrișărilor și expansiunii agricole.
În plus, comerțul internațional cu animale exotice pune presiune pe populațiile sălbatice. Organizațiile conservatoare lucrează pentru a educa comunitățile locale despre importanța protejării acestei specii și pentru a reglementa comerțul internațional.
Video – Soparla cu coada spinoasa (Uromastyx acanthinura):