Soparla de nisip (Lacerta agilis) este raspandita pe o suprafata considerabila a Europei si Asiei Centrale. Apare intr-o gama mai larga de habitate: pe dunele de nisip, pe parloage, in gradini, in zonele muntoase la altitudini de pana la 2500 m.
Exemplarele adulte au un aspect robust, nu depasesc lungimea corpului de 25 cm, au capul scurt, putin inalt, cu partea de deasupra maronie. Ochii sunt mari si negri, iar botul este scurt si rotunjit la varf. Membrele posterioare si cele anterioare sunt scurte, dispuse lateral, cu degete subtiri prevazute cu gheare.
Coloritul pielii solzoase la femela este cafeniu-cenusiu, cu doua dungi longitudinale, deschise, ce apar pe partea dorsala, iar la mascul este in nuante mai stralucitoare, deseori verzui, in special in perioada de imperechere. Ambele exemplare prezinta pete albe cu margini inchise la culoare.
Hrana acestor soparle consta din paianjeni si insecte mici pe care le prind in cursul zilei. Locurile lor preferate sunt terenurile uscate si insorite. Cand sunt in pericol au obiceiul sa-si lepede rapid coada pentru a scapa de pradator, fugind in iarba inalta, in scorburi, sau alte ascunzisuri. Dusmanii naturali ai soparlei de nisip sunt ciorile, soimii, gainile, ratele, berzele, mamiferele mici.
In perioada de imperechere, care are loc dupa ce ies din hibernare, in lunile martie-aprilie, masculii se lupta intre ei pentru femele. Reproducerea este ovipara, femela depune 4-14 oua in gropi sapate special de ea.
Dupa o perioada de 6-9 saptamani ouale ajung la o greutate de 2-3 ori mai mare fata de inceput si eclozeaza, astfel apar puii care masoara cca. 3 cm.
Pot fi crescute si in captivitate ca animale de terarii, hranite cu viermi de faina, muste si lacuste. Au nevoie si de un loc unde sa se incalzeasca la soare, un vas mare cu apa de baut si scaldat, un ascunzis in care sa se refugieze cand sunt stresate si nisip umed in care femela sa-si depuna ouale in perioada de reproducere. Este indicat ca ouale si puii sa fie tinuti separat de soparlele adulte.
Soparla de nisip face parte din ordinul Squamata, familia Lacertidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Soparla de nisip (Lacerta agilis):