Soparla sudica cu capul unghiular este o specie din Australia care se remarca prin aspectul deosebit al capului. Forma acestuia este unghiulara, impunatoare, iar masculii au in plus fata de femela si o creasta inalta deasupra acestuia ce se intinde pana spre ceafa. De asemenea, ei se deosebesc prin corpul mai ingust dar si prin coada mai lunga, putin mai groasa la baza dar din ce in ce mai subtire spre varf.
Trăind în pădurile tropicale și savanele australiene, șopârla sudică se adaptează cu succes la viața arboricolă, impresionând prin agilitatea și strategia sa de a scăpa de pradatori.
Caracteristici fizice și adaptări unice
Exemplarele adulte au lungimea acorpului de 20-33 cm si un colorit ce le camufleaza perfect in mediul in care traiesc.
Aceasta specie are o metoda foarte buna de a scapa de pradatori in special de serpi si pasarile de prada.
Obisnuieste sa stea perfect imobila si camuflajul corpului o ajuta sa nu fie observata de cele mai multe ori, daca este prea tarziu si pericolul este mare fuge iute din calea pradatorilor folosindu-se de picioarele lungi si musculoase, care o fac sa fie vioaie si rapida. Atat picioarele din spate cat si cele din fata se termina cu degete lungi si gheare ascutite cu ajutorul carora se catara pe trunchiul si ramurile copacilor si pe alte suprafete.
Comportamentul și dieta șopârlei sudice
Soparla sudica cu capul unghiular este o specie arboricola, nocturna, un vanator activ, iscusit in prinderea insectelor – hrana ei preferata. Alaturi de pasarile de prada si serpi este vanata si de alte specii de soparle mai mari (cum sunt soparelele-monitor) sau de mamiferele care traiesc in acelasi areal.
Reproducerea și dezvoltarea juvenililor
Reproducerea la aceasta specie este ovipara, dupa imperechere femela depune ouale in stratul de vegetatie umeda de pe sol, pe sub bustenii culcati la pamant sau in gropile de langa trunchiurile copacilor.
Soparla sudica cu capul unghiular are denumirea stiintifica de Hypsilurus spinipes, face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Relația cu ecosistemul local
Șopârla sudică cu capul unghiular joacă un rol important în ecosistemele din Australia, fiind un prădător eficient al insectelor și un indicator al sănătății habitatului său. Consumul mare de insecte ajută la controlul populațiilor acestora, prevenind dezechilibrele ecologice.
În același timp, șopârla servește drept pradă pentru păsări și mamifere, integrându-se în lanțul trofic. Pierderea habitatului natural, din cauza defrișărilor și extinderii activităților umane, reprezintă o amenințare pe termen lung pentru această specie, subliniind necesitatea conservării ecosistemelor locale.
Video – Soparla sudica cu capul unghiular (Hypsilurus spinipes):