Șopârla rapidă din Chile (Liolaemus tenuis) este o reptilă arboricolă, cunoscută pentru agilitatea sa și coloritul spectaculos. Această specie trăiește în pădurile și tufărișurile dense din sud-vestul Americii de Sud, în special în Chile, fiind perfect adaptată vieții în copaci.

Soparla rapida din Chile (Liolaemus tenuis) este o specie arboricola, care traieste in regiunile impadurite, cu tufisuri si multa vegetatie din sud-vestul Americii de Sud, in special in Chile.

Caracteristicile fizice și dimorfismul sexual

Exemplarele adulte au corpul turtit, lung de 19-31 cm, coada este de doua ori mai lunga decat trunchiul si are un aspect spinos, cu rol protector. Capul este mare si rotund, botul putin alungit, ochii mari, cu irisul de culoare inchisa. Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual foarte evident.

Corpul lor este acoperit cu solzi mari, tari si luciosi, iar coloritul difera foarte mult intre ei. Masculul are partea anterioara galbena-verzui, iar cea posterioara albastra. Femela are un colorit gri cu pete verzi si albastre, distribuite pe toata suprafata corpului. Membrele anterioare sunt mai mici decat cele posterioare, au un aspect robust si sunt prevazute fiecare cu degete lungi si gheare ascutite.

Habitatul și distribuția geografică

Aceste soparle sunt insectivore, traiesc in grupuri mici, formate dintr-un mascul dominant si cateva femele, stau catarate in copaci, ocupand un teritoriu relativ mic pe care il apara de alti intrusi ce apartin acestei specii. Au obiceiul sa-si pandeasca prada formata din insecte si muste, tinandu-si coada teapana pe spate.

Șopârla rapidă din Chile

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere masculii se folosesc de coloritul lor viu pentru a-si impresiona viitoarea partenera. Stand de obicei intr-un loc bine ales, ei isi expun solzii viu colorati pentru a atrage atentia unei femele.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femelele care fac parte dintr-un grup isi depun ouale intr-un cuib comun realizat sub scoarta unui copac inalt si batran. Dupa eclozarea oualor puii sunt capabili sa se hranesca singuri, neavand nevoie de ocrotirea parintilor. Deoarece apar si in zonele urbane, aceste soparle sunt vanate foarte mult de pisici. In lunile reci soparla rapida din Chile hiberneaza.

Soparla rapida din Chile face parte din ordinul Squamata, familia Iguanidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Adaptările șopârlei rapide din Chile la mediul arboricol

Șopârla rapidă din Chile este un exemplu fascinant de adaptare la viața în copaci. Coada sa lungă și spinoasă nu este doar un instrument de echilibru, ci și o armă defensivă împotriva prădătorilor.

Atunci când este amenințată, șopârla își ridică coada și o menține rigidă pentru a părea mai mare și mai periculoasă. Solzii mari, tari și lucioși îi oferă protecție împotriva crengilor aspre și îi permit să se deplaseze rapid prin vegetație. Ghearele ascuțite și membrele puternice îi permit să se agațe ferm de scoarța copacilor, evitând astfel căderea.

O altă adaptare notabilă este capacitatea sa de a schimba culoarea ușor în funcție de lumină și de starea sa emoțională, contribuind astfel la camuflaj și la evitarea prădătorilor. În plus, comportamentul social distinctiv al acestei specii, care include formarea de grupuri mici, îi oferă o protecție suplimentară împotriva atacurilor prădătorilor.

Video – Soparla rapida din Chile (Liolaemus tenuis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.