Mulţi dintre iubitorii de munte, atât din ţară cât şi din străinate, aleg ca destinaţie de concediu Transfăgărășanul. Traseul Transfăgărășanului oferă unele dintre cele mai spectaculoase locuri din România, caracterizate de unicitate.

Scurtă istorie a şoselei alpine Transfăgărășan

Transfăgărășanul a fost deschis acum aproximativ 30 de ani şi leagă Transilvania de Muntenia. Drumul alpin care traversează munţii Făgăraş (de unde provine şi numele) a fost construit în timpul regimului comunist, mai exact între anii 1970-1974, dorindu-se realizarea unui drum peste munţi. Construcţia drumului a costat enorm, nu doar din punct de vedere material, ci şi din punctul de vedere al vieţilor pierdute. De-a lungul traseului, au fost construite 27 de viaducte şi poduri, precum şi cel mai lung tunel de la Capra, la Bălea Lac, cu o lungime de 887 metri.

Transfagarasn serpentine
Transfagarasn serpentine

Popularitatea traseului creşte de la an, la an, datorită peisajului deosebit. Serpentinele periculoase şi diferenţele mari de nivel reduc viteza maximă la 40 km/h. Astfel, dacă aveţi chef să vă plimbaţi cu maşina într-un loc mirific, puteţi alege Transfăgărășanul. Însă nu vă aşteptaţi să parcurgeţi cu uşurinţă acest traseu, deoarece este foarte periculos. Pe o parte şi pe alta a şoselei, sunt prăpăstii, iar la cea mai mică manevră greşită, maşina s-ar putea răsturna. Şoseaua este deschisă doar în perioada iunie-octombrie, în restul lunilor este închisă, din cauza cantităţilor foarte mari de zăpadă.

Transfăgărășanul reprezintă o provocare pentru şoferii amatori de senzaţii tari. Puteţi parcurge traseul într-o singură zi, dar nu este indicat. Pentru a vă bucura la maximum de imaginea uluitoare pe care natura o oferă în acesta regiune este de preferat să faceţi multe popasuri, cu siguranţă nu veţi regreta.

Obiective turistice pe traseul Transfăgărășan

Pe lângă faptul că şoseaua este o atracţie în sine, Transfăgărășanul are foarte multe atracţii. Lacul Vidraru este una dintre atracţiile sale, fiind un lac de acumulare cu o lungime de 10,3 km şi o lăţime de 2,2 km. Prin partea estică a lacului, turiştii pot ajunge la Barajul Vidraru, construit între anii 1961-1966.

Frumuseţea captivantă a locului poate fi urmărită în ansamblu, dacă urcaţi pe platforma Belvedere. Peisajul este de-a dreptul impresionant şi puteţi fotografia întreaga zonă.

Lacul Balea
Lacul Balea

O adevărată minune a naturii şi un obiectiv important este Lacul Bâlea, situat la altitudinea de 2034 m, zona care îl înconjoară fiind declarată rezervaţie ştiinţifică. În anul 2006, aici, a fost construit primul hotel de gheaţă din Europa de Est, iar această procedură continuă în fiecare an, în sezonul rece.

O altă atracţie impresionantă este Cascada Bâlea, fiind una dintre cele mai renumite cascade din România, apa curgând de la o înălţime de 88 metri.

Cetatea Poenari
Cetatea Poenari

Pe lângă aceste minunăţii ale naturii, pe traseul Transfăgărășan, puteţi vizita una dintre cele mai misterioase cetăţi din Romnia – Cetatea Poienari. Acest loc mistic se presupune că a fost una dintre reşedinţele lui Vlad Ţepeş, iar misterul este adâncit de cei care sunt de părere că acesta este un loc de întâlnire al vampirilor.

Statuia lui Prometeu este aşezată chiar lângă Barajul Vidraru, pe muntele Pleaşa şi reprezintă simbulul electricităţii, fiind construită în anul 1965 de către Constantin Popovici.

Barajul Vidraru
Barajul Vidraru

Transfăgărășanul oferă numeroase metode de distracţie. În timpul verii, se organizează curse de agrement cu vaporaşul, pe lacuri, iar în timpul iernii, când apa este îngheţată, se poate patina. Tot pe timpul verii, la Barajul Bâlea, cei care iubesc senzaţiile extreme pot încerca bungee-jumping-ul, deoarece aici se află cea mai mare pistă de lansare pentru săriturile cu coarda elastică.

Mai mult decât atât, pentru iubitorii sporturilor de iarnă, Bâlea este locul perfect pentru a practica ski sau snowboarding până în lunile aprilie-mai, lucru imposibil pe alte pârtii din ţară. Deşi nu este o staţiune în adevăratul sens al cuvântului, oferă toate condiţiile optime practicării sporturilor de iarnă. Însă nu este indicată începătorilor, ci mai degrabă profesioniştilor, mai ales în cazul celor care practică snowboardul, deoarece sunt multe trasee în afara pârtiei propriu-zise, unde îşi pot construi rampe.

Iarna, deplasarea se face cu telecabina, drumul fiind închis, după cum aţi putut citi anterior.

soseaua-alpina-transfagarasan.jpg

În ceea ce priveşte cazarea, în cazul în care doriţi să petreceţi mai multe zile în acest colţ de natură, cabanele sunt numeroase şi vin în întâmpinarea clienţilor cu cele mai bune servicii. Dacă nu doriţi să vă cazaţi la o cabană, aveţi la dispoziţie numeroase locuri pentru camping. Una dintre cele mai frumoase cabane este cabana Bâlea Lac, situată pe suprafaţa peninsulei ce înaintează în lac şi oferă un peisaj minunat. Mai mult decât atât, de aici, puteţi închiria echipament sportiv, atât pentru iarnă, cât şi pentru vara.

Astfel, dacă nu aţi parcurs acest traseu până acum, aţi pierdut, deoarece oferă un spectacol nemaipomenit al naturii. Fie că îl parcurgeţi cu maşina sau motocicleta, este bine să vă rezervaţi timp pentru a savura fiecare colţ de natură care vă este oferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.