Să scriu despre o grădină zoologică, din punctul de vedere al unui adult critic și cu un spirit perfecționist acut, îmi e destul de dificil. Grădinile zoologice înseamnă, în opinia mea, dincolo de orice altceva, încorsetare. Înseamnă privare de libertate! Chiar dacă condițiile sunt admirabile, chiar dacă animalele au foarte mult spațiu la dispoziție, chiar dacă sunt acolo numeroși oameni care se ocupă de bunăstarea lor, o cușcă e… o cușcă, chiar dacă nu are gratii ci garduri electrice. Mi-e inevitabil să nu mă întreb ce-or fi simțind animalele atunci când dau târcoale zidurilor, geamurilor, gardurilor. Chiar și în cazul în care se nasc în captivitate, limitarea spațială, traiul în același perimetru, nu are cum să fie firesc și propice dezvoltării animalelor.

Cred că animalele captive într-o grădină zoologică au șansa de-a fi apreciate autentic, doar dacă sunt privite prin ochii curioși și flămânzi de viață ai unui copil. Doar dacă zidurile și constrângerile-și pierd din rigiditate prin candoarea cu care un copil privește și descoperă animalele, prin seninătatea cu care se minunează, pune întrebări și se bucură.

Așa că o să vă povestesc despre grădina zoologică de la Sosto, din Ungaria, dar voi filtra totul prin ochii Puștiului meu de cinci ani care are o capacitate incredibilă de-a cerne esențialul de detaliile mai puțin importante, de-a vedea partea plină a paharului, chiar și-atunci când de-abia mai e vreun strop de bine pe-acolo, pe fund. Dacă e rost de ceva frumos undeva, dacă-i despre bucurie, el o trăiește din plin.

sosto (13)

sosto (7)

sosto (3)

Grădina Zoologică Sosto – Parcul zoologic, cum își spune – aflată la o distanță de aproximativ 5 km de orașul maghiar Nyiregyhaza are o caracteristică aparte care-i crește mult cota de atractivitate. Se întinde pe o suprafață generoasă de 30 de hectare, într-o pădure de stejar unde se încearcă  reproducerea habitatului natural al animalelor. Un număr de aproape 5000 de animale populează parcul zoologic, însumând circa 500 de specii diferite. Elefantul african, tigrul alb, rinocerul indian, ursul polar, gorilele sau rechinul – tigru sunt doar câteva dintre speciile destul de rare care se găsesc în grădina zoologică de la Sosto.

Un spectacol cu lei de mare – sau foci? – se desfășoară regulat, la ore anunțate din timp, în fiecare zi, și, deopotrivă, copii și adulți ocupă la refuz locurile din tribune pentru a vedea – și aplauda – capacitatea mamiferelor marine de-a se da peste cap, de-a saluta sau de-a executa diferite comenzi pe care le primesc. În schimbul unor pești, desigur.

Elefanții sunt, cumva firesc, cei mai impresionanți și stârnesc mereu exclamații de uimire. Se plimbă agale în teritoriul lor arid și par să fie total indiferenți la ochii mari și uimiți ai copiilor. La chiotele lor. La căldura sufocantă a verii, chiar și la umbra pădurii. Ursul polar, în schimb, sau pinguinii care se ascund pe unde pot, dar nu se arată publicului curios, nu sunt chiar atât de indiferenți la temperaturile ridicate.

Pavilionul în care este imitat un colț de junglă – Casa pădurii tropicale – e suficient de autentic, încât să te facă să te uiți mereu peste umăr, având împresia că dintre liane poate să apară oricând vreun animal. Se reproduc acolo tunete și ploi și peisajul e verde și bogat, stârnind la maxim imaginația bogată a copiilor, și nu numai a lor! La subsolul acestui pavilion e construit un acvariu uriaș unde e prezentată fauna Oceanului Indian. Traseul prin culoarul de sticlă e impresionant, de jur împrejur plimbându-se diferite specii de pești dintre care cel mai intimidant este rechinul – tigru cu o lungime de peste 2 metri.

Din punctul meu de vedere, total neatractivă mi s-a părut zona reptilelor și-a târâtoarelor de toate felurile, așa că am evitat-o fără păreri de rău, Puștiul nefiind nici el atras de partea aceea. Pavilionul păsărilor, deși spațios, mi-a lăsat impresia ca fiind zona cea mai tristă, înaripatele suferind cel mai mult din cauza limitării și-a constrângerii. Cum să ai aripi și să nu poți zbura? Altfel, deși ne-a fost trecerea rapidă și nu foarte amănunțită pe acolo, am zărit multe specii de papagali și alte păsări frumoase, colorate sau doar gălăgioase.

sosto (10)

sosto (9)

sosto (8)

sosto (5)

Țarcul mieilor și a iezilor e una dintre atracțiile cele mai frumoase ale Parcului Zoologic, iar faptul că e posibilă interacțiunea cu animalele – copiii pot intra în țarc să mângâie sau să hrănească, cu mâncare primită de acolo, micuțele animale speriate – dă un farmec aparte explorării grădinii zoologice. E reprodusă acolo o gospodărie țărănească maghiară unde sunt întâlnite diferite tipuri de animale domestice, de la cai și capre, până la porci și găini.

Girafele, păsările flamingo sau căprioarele sunt admirate pentru atitudinea demnă și detașată pe care o au. Renii cu blana catifelată sunt cei mai blânzi (și frumoși, din punctul meu de vedere). Maimuțele, multe și de multe feluri, fac ceea ce știu ele mai bine, giumbușlucuri, curioase și mereu în mișcare. Leii, tigrii sau panterele se plimbă agale prin spațiile lor restrânse și foarte bine securizate sau stau tolănite – de la căldură oare? – prin colțurile umbrite. Hipopotamii, rinocerii sau crocodilii își văd relaxați de ale lor, în timp ce singura pereche de urși a grădinii explorează suprafața de aproximativ un hectar, pe care o au la dispoziție.

Există în interiorul Parcului Zoologic numeroase locuri de servit masa, pavilioane cu mese și bănci de lemn, amenajate în acest scop. Sunt puse la dispoziția vizitatorilor câteva bufete, terase și tarabe unde se vând diferite gustări de tip fast-food, înghețată și băuturi răcoritoare. Vizitatorii pot lua masa și la restaurantul aflat în incinta Piramidei Verde.

O plimbare în grădina zoologică de la Sosto vă va lua cel puțin câteva ore bune, așa că e bine să vă planificați bine excursia, dinainte de-a ajunge acolo. La punctul de informare de la intrare sunt accesibile hărțile cu explicațiile fiecărei zone, pentru ca vizita să fie una facilă. Există și un miniautocar cu care se pot face plimbări ghidate, în grădina zoologică.

În imediata apropiere a intrării în grădina zoologică, se găsește și parcul acvatic de agrement, Aquarius, și băile Furdohaz, astfel o vizită la Sosto poate fi parte dintr-o vacanță de recreere și relaxare, în Ungaria. Detalii despre program și bilete de intrare la grădina zoologică, precum și alte informații care vă pot fi utile dacă vă hotărâți să faceți o excursie la Sosto, găsiți aici, pe site-ul oficial al Parcului.

sosto (12)

sosto (11)

 

sosto (6)

sosto (4)

sosto (2)

sosto (1)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.