Datorita vanatului excesiv a unor animale de-a lungul timpului s-a ajuns in situatia ca tot mai multe specii de animale sa fie pe cale de disparitie. Dintre acestea se pare ca nu peste mult timp unele vor disparea, specii precum rinocerul de Sumatra, balena gri, lupul rosu, dihorul cu labe negre, tigrul Siberian, gorilla de munte, condorul Californian, rechinul de Ganges sau urangutanul de Sumatra vor ramane doar o piesa din lantul evolutiei.

Rinocerul de Sumatra

Rinocerul de Sumatra este cea mai mica specie de rinocer si traieste in junglele insulei Sumatra, desi in perioada in care nu erau pe cale de disparitie puteau fi intalniti si in padurile tropicale din Laos, Vietnam, Cambodgia, Myanmar sau Thailanda. Pana in present au mai supravietuit 6 populatii de rinoceri care traiesc in rezervatiile naturale din Malaezia si in insulele Sumatra si Borneo, in total aproximativ 300 de indivizi.

Ei sunt vanati datorita cornului care este considerat un puternic afrodisiac si care se vinde pe piata neagra cu 30.000 $! Alti factori ai disparitiei acestei specii sunt defrisarea padurilor din zona si faptul ca nu se pot inmulti in captivitate deoarece sunt foarte stresati.

balena gri

Un alt exemplar pe cale de disparitie, balena gri, mai este reprezentata de 100 de balene, dintre care doar 23 sunt femele reproducatoare, desi a fost interzisa vanarea acestora inca din anul 1947, datorita vanatului in exces al acestora inca din secolul al XIX-lea. Singurul loc cunoscut in care acestea se adunau pentru a se hrani si imperechea este coasta insulei Sahalin, dar dupa ce insula s-a amenajat pentru extractia petrolului, balenele au ramas fara un loc de imperechere si hranire.

Lupul rosu

Lupul rosu este cea mai mica subspecie a lupului, el supravietuind glaciatiunii din perioada Pleistocenului. Era gasit in zonele semiaride din Statele Unite ale Americii si Mexic, dar din cauza vanatorii in exces, a lipsei partenerilor pentru imperechere si distrugerii habitatului natural s-a ajuns ca lupii rosii sa se imperecheze cu coiotii. In Statele Unite mai traiesc aproximativ 100 lupi rosii intr-o rezervatie naturala din Carolina, iar in gradinile zoologice mai sunt inca circa 150 de exemplare.

Tigrul Siberian

Tigrul Siberian este cea mai mare feline. Foarte raspandit in trecut, din zona Chinei, peninsulei Coreea, Siberiei si Mongolia, a ajuns ca sa mai traiasca doar in rezervatii naturale din China si in zona dintre doua fluvii: Ussuri si Amur (de unde si denumirea de tigru de Amur). Datorita vanatului de tigru Siberian al carui corp este folosit de chinezi in retete medicinale traditionale si al defrisarii padurii s-a ajuns la un numar de 500 de exemplare de tigru Siberian.

Urangutanul de Sumatra

Urangutanul de Sumatra este cea mai mica specie de urangutan si traieste pe insula Sumatra. El este pe cale de disparitie din cauza braconajului si a distrugerii habitatului natural. El este nevoit sa petreaca mai mult timp in copaci datorita prezentei in zona a tigrilor. In prezent in insula Sumatra mai traiesc doar 3.500 de exemplare, iar o femela de urangutan poate da nastere de-a lungul vietii (care are o medie de 45 de ani) la doar trei pui.

Condorul Californian

Condorul Californian traieste in libertate in zona Marelui Canion si in muntii din statul California. Nu vaneaza, ci se hraneste cu cadavre, si are o durata medie de viata de pana la 50 de ani. Din totalul de 332 de condori care mai traiesc, doar 152 traiesc in libertate datorita lipsei hranei (principala sursa de hrana fiind cadavrele de balene esuate), a distrugerii habitatului lor natural si a otravirii cu plumb.

Rechinul de Gange

Rechinul de Gange este una dintre putinile specii de rechini care traiesc in apa dulce. El traieste doar in fluviul Gange si este vanat datorita uleiului din ficatul sau care este folosit in diverse domenii. Desi se crede ca e un rechin periculos, acesta este inofensiv, dar datorita pescuirii si poluarii fluviului Gange va disparea in scurt timp.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.