In Oceanul Indian si Pacific mai exact in largul coastei Indoneziei, Noii Guinee, Filipinelor, coastei nordice a Australiei si in Marea Chinei de Sud apare o specie de cefalopode cunoscuta cu numele de nautilul perlat. Aceasta face parte din categoria nevertebratelor marine, din grupul molustelor care traiesc in apele marine din apropierea coastei, in zone unde apa este putin adanca, mai ales in zone cu recife de corali, la adancimi de 100-650 m.

Astfel de moluste au o cochilie externa cu diametrul transversal de cel mult 25-30 cm si pot fi observate plutind la suprafata apei marilor sau din contra pe fundul nisipos al acestora printre alge marine si roci.

Nautilul perlat are corpul adapostit intr-o camera finala a cochiliei, cea mai mare dintre toate, iar celelalte compartimente ale adapostului sau sunt mult mai reduse si umplute cu un fel de gaz (ce are un continut ridicat de azot) care actioneaza ca un sistem de plutire la suprafata apei.

Corpul sau este destul de asimetric si prevazut cu 8-10 tentacule in jurul gurii. Astfel de tentacule sunt specifice de obicei cefalopodelor si au rol important in prinderea prazii si in miscare. Nautilul perlat este considerat un pradator lacom care mananca crabi de dimensiuni mici, scoici dar mai ales pesti. Este cunoscut si ca un mare necrofag, care se hraneste cu resturi organice din apa marii.

Nautilul perlat
Nautilul perlat

In perioada de reproducere masculul isi foloseste un tentacul special care prinde spermatoforele (acele capsule ce contin materialul sexual – sperma acestuia) si le introduce in mantaua femelei. In oviduct ouale sunt fertilizate si apoi femela le depune in apa de adancime mica. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela, are diametrul cochiliei de 9-11 cm.

Nautilul perlat are denumirea stiintifica de Nautilus pompilius, face parte din ordinul Nautilida, familia Nautilidae. Pana in prezent sunt cunoscute doua subspecii ale genului Nautilus pompilius si anume: Nautilus pompilius pomilius (descris mai sus) si Nautilus pompilius suluensis (are diametrul cochiliei mai mic, de 16 cm).

Speranta de viata la nautilul perlat este de cel mult 20 de ani. Aceste cefalopode sunt pescuite de localnici pentru consum (carnea lor fiind foarte gustoasa), dar si pentru realizarea de suveniruri.

Video – Specii de cefalopode – Nautilul perlat (Nautilus pompilius):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.