Delfinul lui Risso (Grampus griseus) inoata la adancimi mari in marile tropicale si temperate, iar in lunile de vara apare si in apele reci. Poate fi intalnit in Oceanul Pacific, in Oceanul Atlantic si Oceanul Indian, multe exemplare apar in Marea Mediterana si in Marea Ligurica.

Delfinul lui Risso se remarca prin talia sa mare, un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 3,8-4 m si greutatea de 650 kg. O caracteristica foarte interesanta este data de capul sau tesit, ce nu prezinta cioc ca alte specii de delfini. De asemenea, deasupra umflaturii de pe frunte prezinta un fel de pliu central particular acestui delfin.

Interesanta este si inotatoarea dorsala inalta de pe spate care are o forma specifica, ca o semiluna. In zona ventrala, inotatoarele pectorale sunt inguste si foarte lungi, iar capetele lor sunt putin indoite, in forma de secera. Inotatoarea codala este lata, caracteristica cetaceelor, pozitionata orizontal si formata din doi lobi simetrici.

Acesti delfini traiesc in grupuri de 10-15 exemplare si deseori se pot alatura altor grupuri de cateva sute, formate din alte specii de delfini si alte cetacee. Coloritul lor este variabil, delfinii tineri sunt de un gri-argintiu pe partea dorsala, apoi acesta se schimba cu trecerea anilor, devine mai inchis, uneori negru. Pe partea ventrala culoarea este alba.

Grampus griseus, Foto: galleryhip.com
Grampus griseus, Foto: galleryhip.com

In anumite zone ale corpului nuantele sunt mai deschise sau mai inchise, deoarece culoarea se estompeaza in timp, mai mult sau mai putin. Animalele adulte acumuleaza in timp numeroase cicatrici – rani si zgaraieturi – care se aseamana cu niste dungi albe, provocate in timpul luptelor cu alte animale – rechini sau cefalopode – si astfel spre sfarsitul vietii multe exemplare, in speciali masculii ajung sa fie aproape albi.

Citește și:  Frunzărița galbenă (Hippolais icterina), pasăre cântătoare din țara noastră

La aceasta specie perioada de imperechere are loc in timpul verii, femela are o perioada de gestatie de 13-14 luni, dupa care naste un singur pui care la inceput masoara 1,2-1,5 m. Hrana acestor delfini este alcatuita din calamari si alte cefalopode. Pentru a comunica intre ei, acesti delfini scot sunete specifice, care se aseamana cu niste fluieraturi.

Ei isi pot monitoriza reciproc ecourile spre a gasi in mod eficient prada. Cand inoata la adancimi mari unde lumina este mai slaba se bazeaza mai putin pe vaz, pentru ei sunetele si ecolocatia sunt mai importante in localizarea prazii.

Delfinul lui Risso face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae. Nu este o specie in pericol de disparitie. Ca toate cetaceele, acest delfin sufera din cauza activitatii oamenilor, a poluarii, cade uneori victima in plasele de pescuit unde este asfixiat accidental sau capturat intentionat cu harpoane.

Video – Delfinul lui Risso (Grampus griseus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.