Aceste specii de cocoși trăiesc în pădurile din America Centrală și de Sud. Unele specii sunt de talie mijlocie, altele de talie mare. Toate sunt păsări de vânat și reprezintă cei mai spectaculoși cocoși din continentul sud-american. Se remarcă prin corpul durduliu, coada lungă, picioarele destul de mari și stilul de viață arboricol.

Spre deosebire de alte păsări de vânat din ordinul Galliformes, cocoșii hoco nu își petrec prea mult timp pe sol, nu își construiesc cuibul într-o adâncitură săpată în stratul de la suprafața pământului, ei preferă să stea în vârful copacilor seculari și să scoată sunete stridente.

Specii de cocoși hoco – familia Cracidae:

Crax fasciolata
Crax fasciolata

Cocoșul hoco cu ciocul galben este unul din cele mai mari specii de cocoși de acest gen. Are denumirea științifică de Crax fasciolata, lungimea corpului de 90 cm și greutatea în jur de 4 kg, este de talia cocoșului de munte de la noi din țară. Masculul și femela se diferențiază prin coloritul penajului. La mascul penajul este predominant negru-albăstrui, iar la femelă este verde-negru cu benzi albe. Masculul are zona de la baza ciocului galbenă, abdomenul alb, iar femela are picioarele roșii, pieptul brun și un moț de pene alb-negru pe cap.

Crax daubentoni
Crax daubentoni

Specia Crax daubentoni trăiește în Columbia și Venezuela, are lungimea corpului de 84-92 cm, iar greutatea de 2-3 kg.

Pipile cumanensis
Pipile cumanensis

Cocoșul șacu este răspândit în Munții Anzi și are denumirea științifică de Pipile cumanensis. Are un stil de viață arboricol, iar penajul este negru cu refexii verzui pe partea dorsală a corpului. Are un moț alb-argintiu pe cap și pete mari albe pe aripi. Hrana sa constă din fructe de pădure.

Crax fasciolata grayi

Specia Crax fasciolata pinima trăiește în regiunile împădurite din nord-estul Braziliei. Este o specie arboricolă, nemigratoare, ce zboară în stoluri mari de-a lungul cursurilor de ape, sau deasupra zonelor deschise de savană. În Bolivia trăiește specia Crax fasciolata grayi, cele mai multe exemplare populează estul acestei regiuni.

Penelopina nigra
Penelopina nigra

O altă specie din familia Cracidae este Penelopina nigra care preferă climatul subtropical și tropical umed al pădurilor montane. Arealul său cuprinde regiunile montane din Guademala, Nicaragua, Mexicul de Sud, Honduras și El Salvador.

Chamaepetes goudotii
Chamaepetes goudotii

În pădurile din America de Sud, mai ales din Columbia, Bolivia, Peru și Ecuador trăiește specia Chamaepetes goudotii care aparține de asemenea familiei Cracidae. Un exemplar adult are lungimea corpului de cel mult 64 cm și se remarcă prin penajul brun-închis pe partea dorsală și roșiatic pe partea ventrală. Această pasăre se hrănește cu fructe de pădure.

Ortalis motmot
Ortalis motmot

Cocoșul hoco pitic este o specie nemigratoare din nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Ortalis motmot și reprezintă cea mai mică specie din familie Cracidae. Această pasăre are corpul subțire, cu lungimea de 38 cm și greutatea de 600 g. Hrana sa este alcătuită din bace și alte fructe de pădure.

Oreophasis derbianus

Specia Oreophasis derbianus face parte din familia Cracidae și este pe cale de dispariție. Are lungimea corpului de 84 cm și penajul în alb și negru. Preferă pădurile montane din America Centrală, sud-estul Mexicului, Guatemala, ajunge la altitudini foarte mari de 3350 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.