Caimanul comun sau caimanul cu ochelari (Caiman crocodilus) este un crocodil lung de 2-2,5 m care are in fata ochilor o creasta osoasa proeminenta ce creeaza impresia unei perechi de ochelari. Traieste in regiunile cu apa dulce din nordul Americii de Sud si America Centrala, in Columbia, Brazilia, Ecuador, Mexic, Panama, Venezuela, Nicaragua, etc.
Comparativ cu alte specii de caimani ce depasesc lungimea de 3 m, caimanul cu ochelari este o specie mica, are corpul lat, putin aplatizat, acoperit pe partea ventrala cu numeroase placi osoase ca niste tigle, iar coada este lunga si aplatizata in plan vertical ca la toate exemplarele de crocodilieni. Pe partea dorsala a capului are ochii proeminenti situati frontal, cu irisul de culoare deschisa.
La fel si nasul apare deasupra botului, are narile bine conturate, mari, astfel incat sa poate respira cu usurinta cand sta partial scufundat in apa. Cand inoata isi inchide a treia pleoapa transparenta pentru a-si proteja ochii sub apa. Coloritul exemplarelor tinere este galben cu numeroase pete negre de marimi diferite si dungi maronii-inchise atat pe corp cat si pe coada.
Exemplarele adulte isi schimba coloritul cu trecerea anilor intr-o nuanta terna gri-maronie-maslinie. Fata de alti crocodili caimanul are botul mai scurt iar cand il tine inchis al patrulea dinte lung al maxilarului inferior nu mai este vizibil deoarece intra intr-o adancitura din maxilarul de deasupra.
Caimanul cu ochelari este foarte activ noaptea pentru a-si vana prada si devine sedentar ziua cand pluteste la suprafata apei tinand de multe ori doar partea de deasupra capului afara pentru a vedea si respira. Habitatul sau este cel al apelor dulci, pe care il paraseste in momentul in care este nevoit datorita secetei din anumite luni ale anului, gasindu-si refugiul in alte ape sau in vizuina pe care o sapa in mal.
Nu depaseste niciodata zona padurilor tropicale, se poate adapta cu usurinta si in apele salmastre ca in cele dulci, linistite. Acest crocodil vaneaza aproape tot ce misca in jurul sau si poate prinde in falcile sale mari incepand de la mici mamifere, insecte, pesti, amfibieni, reptile, pana la moluste, raci, creveti, crustacee, insecte acvatice si alte vietati din apa.
In perioada de imperechere masculii devin agresivi intre ei, isi stabilesc si isi apara teritoriul. Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela isi depune ouale la malul apei in gramezile de plante aflate in putrefactie si mal sau pe vegetatia densa care pluteste pe apa. Deseori femelele sunt foarte prevazatoare si protective, se asociaza intre ele in aceasta perioada, fiecare depune un numar de 14-40 de oua in acelasi cuib pe care il pazesc impreuna de pradatori.
Dupa aproximativ 12 saptamani ouale eclozeaza si apar puii care sunt in continuare protejati in special de soparlele care sunt mari amatoare sa consume atat ouale de caimani cat si puii acestora. Hrana puilor de caimani este in general moale formata din melci, moluste, insecte acvatice si pesti.
Caimanul cu ochelari face parte din ordinul Crocodylia, familia Alligatoridae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este mare, desi in ultimii ani a fost intens vanata pentru pielea sa foarte apreciata in industria de incaltaminte si marochinarie. In anumite cazuri acest caiman a fost ucis in dorinta de a fi protejate alte specii periclitate sau in pericol de disparitie.
Video – Caimanul cu ochelari (Caiman crocodilus):
SE VEDE CA INAINTEA CRACODILULUI E UN GEAM SI E DIN PLASTIC CROCO
Daaaa, geamul e din plexiglas si CROCO e din piele de crocodil.
mie mi se pare in regula caimanul cu ochelari
videoclipul cu caimanul cu ochelari este impaiat caimanul este impaiat