Albilitele fac parte din familia Pieridae care cuprinde aproximativ 1500 de specii de fluturi intalnite in Europa, Africa si Asia. Aripile acestor fluturi sunt de obicei de culoare alba, galbena sau portocalie, iar la majoritatea speciilor apare o diferenta de colorit intre mascul si femela.

Au dimensiuni destul de mici, cu deschiderea aripilor intre 2-7 cm, iar pigmentii de pe marginile aripilor sunt derivati din hrana pe care o consuma omizile. Unele specii sunt foarte populare, intalnite peste tot, ele preferand mai ales pajistile sau zonele cu arbusti mici, dar desigur exista si specii care prefera zonele mai umbrite, cu poieni si paduri.

Aceste specii de albilite depun ouale individual sau in gramezi pe plante-gazda, fiecare gramada contine un numar cuprins intre 20-100 de oua. Pupele (nimfele) in curs de dezvoltare au o excrescenta tepoasa pe cap si sunt sustinute pe planta-gazda de o centura de matase. Larvele acestor specii de fluturi se numesc omizi si se hranesc intotdeauna cu plante. Au cate sase picioare bine dezvoltate la ambele sexe si doua antere foarte subtiri.

Dintre cele aproximativ 1500 de specii fac parte: Pieris napi, Anthocharis cardamines, Colias eurythmeme, Colias croceus, Euchloe ausonia, Aporia crataegi si altele.

Pieris napi
Pieris napi

Pieris napi este un fluture care traieste in zonele deschise cu iarba, pe pajistile intinse, gradinile si gardurile vii, pe malurile raurilor si in zonele cultivate din Asia, Europa si America de Nord. Este un fluture de culoare alba cu nervuri verzui si marginile aripilor de culoare inchisa, uneori neagra. Ouale sunt depuse individual pe frunzele plantelor din luna martie pana in luna septembrie. Larvele sunt de culoare verde cu dungi galbene pe partea dorsala si se pot observa din luna aprilie pana in luna octombrie. Fluturii zboara din luna martie pana in luna noiembrie si prefera sa se hranesca cu frunze de varza.

Anthocharis cardamines
Anthocharis cardamines

Anthocharis cardamines este un fluture intalnit in zonele impadurite deschise dar si pe pajistile umede din Europa si Asia unde clima este temperata. Masculul este viu colorat, are aripile anterioare albe cu varfurile portocalii, iar aripile posterioare albe cu pete de culoare verde-deschisa. Femela are un colorit asemanator cu cel al masculului, doar ca zonele portocalii sunt tot albe.

Fluturii au deschiderea aripilor de 3,5-4,5 cm, iar omizile au culoarea albastra-verzui-deschisa si ajung la lungimea de 3 cm. Femela depune ouale individual pe tulpinile sau frunzele plantelor. La inceput ouale sunt albe apoi devin rosii, dupa cateva zile ies larvele care se hranesc cu florile si frunzele plantelor crucifere. Omizile pot fi vazute din iunie pana in iulie, iar fluturii zboara din aprilie pana in iunie in regiunile calde si doar din martie pana in mai in zonele mai reci.

Colias eurythmeme
Colias eurythmeme

Colias eurythmeme cunoscut si sub denumirea de fluturele de portocal sau fluturele de lucerna este o specie intalnita in regiunile cu pajisti sau pe terenurile de culturi din America de Nord. Omizile sunt daunatoare pentru lucerna deoarece se hranesc in special cu trifoi. Fluturele are aripile de culoare portocalie cu marginile maronii, cu doua pete negre pe aripile anterioare si doua pete rosii pe cele posterioare.

Colias croceus
Colias croceus

Colias croceus este un fluture foarte raspandit in Europa datorita faptului ca aceasta specie a reusit sa ajunga aproape in toate insulele din Marea Mediterana. Femela se deosebeste de mascul prin petele galbene care apar pe marginea neagra a aripilor anterioare, iar in rest ambele sexe prezinta o culoare de fond galbena. Larvele se hranesc cu diferite plante, in special cu trifoi. Acest fluture zboara din luna martie pana in luna noiembrie, cautand mereu locurile cu multe flori.

Euchloe ausonia
Euchloe ausonia

Euchloe ausonia este un fluture de culoare alba cu pete verzui, cu deschiderea aripilor de 3,6-4,8 cm, care traieste in regiunile din sudul Europei si din Asia, preferand zonele stancoase, marginile de paduri, pajistile sau marginile soselelor. Zboara de la inceputul lunii martie pana la inceputul lunii iulie, iar timpul de zbor depinde de altitudine. Ouale sunt depuse pe bobocii florilor sau diferite plante-gazda.

Aporia crataegi
Aporia crataegi

Aporia crataegi este un fluture care traieste in zonele de altitudini mici din Europa Centrala si de Sud, Asia si Africa. Acest fluture prezinta pe suprafata aripilor transparente o serie de nervuri colorate in negru la mascul si in maroniu la femela. Deschiderea aripilor este de 6-7 cm.

Ouale sunt depuse in lunile iunie-iulie pe suprafata superioara a frunzelor diferitelor plante, iar larvele se dezvolta din luna iulie pana in luna mai a anului urmator, isi petrec iarna intr-un invelis gros matasos.

Corpul larvelor este acoperit de perisori desi de culoare cenusie, iar pe partea dorsala de culoare rosie-maronie. Fluturii zboara din luna mai pana in luna iulie si se hranesc in special cu frunzele pomilor fructiferi din livezi, in special cu frunzele prunilor.

Albilitele fac parte din ordinul Lepidoptera.

Video – Specii de fluturi, Albilite, Familia Pieridae:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.