Speciile de libelule-sageata – in numar de 1300 clasate pana in prezent – apartin familiei Libellulidae. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de tesatori si traiesc in padurile din toata lumea, mai ales in apropierea iazurilor, lacurilor, mlastinilor si a apelor lent curgatoare in general.

Numele de libelule-sageta vine de la directia lor de zbor imprevizibila, majoritatea speciilor avand o mare manevrabilitate datorita conformatiei corpului, a abdomenului mare si in acelasi timp foarte plat.

Aceste specii de libelule sunt recunoscute foarte usor dupa corpul lor robust viu colorat si aripile foarte mari – anvergura lor fiind cuprinsa intre 4,5-7,5 cm. In perioada de reproducere femelele au un zbor planat deasupra apei si apoi se scufunda cate putin pentru a-si depune ouale in apa. Nimfele isi vaneaza prada formata din nevertebrate mici in pietris si nisip.

Una dintre cele mai cunoscute specii este Libellula Depressa care zboara in Europa si a fost descoperita in anul 1758 de catre cercetatorul Linnaeus. Aceasta libelula europeana populeaza zonele cu iazuri si lacuri, zboara deasupra apei in lunile de vara – iunie si iulie.

Are abdomenul mare si aplatizat, paros si cu aspect grasut, alcatuit din 8-9 segmente, cu lungimea totala de cel mult 2,5 cm. Capul este bine diferentiat fata de corp, ochii sunt compusi si foarte mari astfel incat se ating unul de altul si baza aripilor foarte lata si intunecata.

Specii de libelule-săgeată

Privite in ansamblu aripile par foarte bine dezvoltate, sunt transparente si au o pigmentare extinsa sub forma unei retele de culoare rosie-maronie. La femela abdomenul este galben-maro, iar la mascul este maro-roscat si partea inferioara albastrui-deschis. Picioarele sunt foarte bine dezvoltate, cele anterioare au rol de prindere si retinere a prazii din zbor.

Libelula Depressa poate avea lungimea corpului de 4 cm, anvergura aripilor de 7-8 cm, antenele alcatuite din 7 segmente (primele doua largi si mai scurte), iar ovipozitorul relativ scurt comparativ cu cel al altor specii.

In perioada de reproducere imperecherea are loc in zbor si dureaza jumatate de minut, apoi femela depune ouale in apa, aruncandu-le deseori din zbor deasupra apei. Dupa o luna are loc eclozarea oualor si astfel apar larvele libelulei Depressa in nuante de culori gri-maronii care isi desavarsesc dezvoltarea in mediul acvatic, ascunse in noroi unde se hranesc cu nevertebrate din apa – insecte, viermi, crustacee mici, larve de insecte. La aceasta specie larvele nu ierneaza, ele isi termina dezvoltarea in primul sau al doilea an.

In lunile foarte secetoase ale anului, stau ascunse in mal avand capul si ochii afara. Stadiul lor final de dezvoltarea se termina dupa 24 de luni, dupa care isi incep viata de adult, hranindu-se cu insecte mici, pe care le prind cu usurinta din zbor, le tin cu picioarele din fata si le mananca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.