Macacul mancator de crabi (Macaca fascicularis) este o maimuta din ordinul primatelor care traieste in padurile tropicale de bambus si mangrovele de-a lungul raurilor, coastelor si insulelor din Asia de Sud-Est – Indonezia, Malaezia, Myanmar, Thailanda, Filipine.
Aceste maimute au dimensiuni mari, ajung la lungimea corpului de aproximativ 37-63 cm, inaltimea de 50 cm, greutatea de 3,5-12 kg si lungimea cozii de 36-72 cm. Au corpul acoperit de blana groasa, foarte frumoasa, cenusie cu nuante galbui-maronii mai ales pe partea dorsala.
Pe partea ventrala culoarea blanii este cenusie-albicioasa, iar femela prezinta o pereche de mamele pectorale. Membrele si coada sunt negre, ochii mari si caprui, urechile mici. Masculii sunt intotdeauna putin mai mari decat femelele.
Sunt animale omnivore, care se hranesc in special cu plante si radacini, seminte, fructe, rizomi, dar si diferite insecte, mici vertebrate si artropode. Deoarece traiesc in zonele cu mangrove mancarea lor preferata este de multe ori formata din crustacee, crabi, scoici, moluste de apa si de uscat, pasari si pesti.
Obisnuiesc sa traiasca in grupuri mari de 5-60 de indivizi, in care se stabileste o ierarhie sociala de catre femele dar si de masculi – lucru evident prin modul in care isi impart hrana si isi fac ingrijirea corporala. In perioada de imperechere se dau lupte grele intre masculi pentru cucerirea femelelor, se lovesc si se musca cu dintii, producandu-si leziuni mari.
Femela are o perioada de gestatie de 6 luni dupa care face un singur pui, care are corpul acoperit cu blana neagra si cantareste 350 g. Femelele ajung la maturitatea sexuala dupa 3-4 ani, iar masculii mult mai tarziu, dupa 6-7 ani. In captivitate speranta de viata la aceste maimute este de aproximativ 40 de ani. Pot fi crescute si in captivitate, unele dintre ele fiind usor de domesticit.
Macacul mancator de crabi face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae si este clasificat de IUCN ca fiind o specie cu risc scazut de disparitie. Cu multi ani in urma mii de exemplare ale acestei specii au fost capturate si comercializate pentru cercetarea medicala.