Maimutele-paianjen se aseamana cu maimutele lanoase mai ales prin parul scurt (ca o lana) si apartin genului Brachuteles, Ateles si Lagotrix. Majoritatea speciilor isi petrec timpul in copaci, in grup si sunt specii vulnerabile in pericol de disparitie. Aceste mamifere primate sunt vanate in special pentru carne si blana, astfel supravietuirea lor este tot mai mult amenintata. De asemenea distrugerea habitatului natural a contribuit la scaderea numarului de exemplare. Hrana lor consta din flori, boabe, frunze, termite, miere. Toate speciile au coada lunga, prehensila sau cu rol de apucare de crengile copacilor, destul de rezistenta si puternica sa sustina corpul maimutei dar si puiul acesteia prins de blana sa.

Specii de maimute-paianjen si maimute lanoase:

Maimuta lanoasa cenusie, Specia Lagothrix cana, Foto: entertainmentstar.blogspot.ro
Maimuta lanoasa cenusie, Specia Lagothrix cana, Foto: entertainmentstar.blogspot.ro

Maimuta lanoasa cenusie este cunoscuta si cu numele de barigudo, maricamico sau caparo. Are denumirea stiintifica de Lagothrix cana si este o specie in pericol de disparitie. Are corpul mare, acoperit de blana cenusie si moale. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 50-65 cm si greutatea de 4-10 kg. Coada este groasa, are varful prevazut cu o zona golasa cu rol de apucare, poate avea lungimea de 55-77 cm. Traieste in padurile din centrul Americii de Sud si este considerata cea mai mare maimuta americana.

Maimuta-paianjen lanoasa, Specia Brachyteles arachnoides, Foto: pedrojordano.wordpress.com
Maimuta-paianjen lanoasa, Specia Brachyteles arachnoides, Foto: pedrojordano.wordpress.com
Maimuta-paianjen lanoasa, Foto: pedrojordano.wordpress.com
Maimuta-paianjen lanoasa, Foto: pedrojordano.wordpress.com

Maimuta-paianjen lanoasa este numita si maimuta miriki. Este raspandita in regiunile impadurite din centrul Americii de Sud, din sud-estul Braziliei. Are denumirea stiintifica de Brachyteles arachnoides si este o specie in pericol grav de disparitie. In prezent exista doar cateva sute de exemplare care traiesc in grupuri si sunt specii arboricole. Maimuta-paianjen lanoasa are corpul robust, membrele lungi, poate avea lungimea corpului de 55-61 cm si greutatea de 9,5-12 kg. Aceasta maimuta este considerata cea mai mare specie de acest gen din Lumea Noua. Din categoria maimutelor din Lumea Noua fac parte maimutele-paianjen si tamarinii.

Citește și:  Sconcsul de Patagonia cu rât de porc (Conepatus humboldti) este pe cale de dispariție
Maimuta paianjen, Specia Ateles chamek, Foto: elultimoshamandelaamazonia.blogspot.ro
Maimuta-paianjen, Specia Ateles chamek, Foto: elultimoshamandelaamazonia.blogspot.ro

Maimuta-paianjen din padurile vestice ale Americii de Sud are corpul acoperit cu blana neagra, pufoasa si coada foarte lunga (de 80-88 cm) si prehensila. Poate avea lungimea corpului de 40-52 cm si greutatea de 9,5 kg. Aceasta specie face parte din genul Ateles a maimutelor-agatatoare si are denumirea stiintifica de Ateles chamek. Pielea este neagra iar ochii mari cu irisul negru.

Maimuta-paianjen cu maini negre - Ateles geoffroyi, Foto: osasounds.com
Maimuta-paianjen cu maini negre – Specia Ateles geoffroyi, Foto: osasounds.com

Maimuta-paianjen cu maini negre are denumirea stiintifica de Ateles geoffroyi si traieste in padurile din sudul Mexicului si din America Centrala. Are lungimea corpului de 50-63 cm si greutatea de 7,5-9 kg. Este numita si maimuta-paianjen a lui Geoffroy. Unele exemplare au blana de culoare galbena-cenusie, altele sunt negre.

Mainuta-paianjen cu parul lung, Specia Ateles hybridus, Foto: tupian.baike.com
Maimuta-paianjen cu parul lung, Specia Ateles hybridus, Foto: tupian.baike.com

Maimuta-paianjen cu parul lung are denumirea stiintifica de Ateles hybridus si este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 42-58 cm si greutatea de 7,5-10,5 kg. Are coada lunga si prehensila, poate ajunge la 68-90 cm. Este rapida, zvelta, are membrele flexibile, se catara cu usurinta in varful copacilor si face salturi mici de pe o creanga pe alta.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.