Gimnura mica este un mamifer mic care traieste in regiunile tropicale si subtropicale, in padurile montane dar si cele de la ses din sud-estul Asiei, in Vietnam, Laos, Thailanda, China, Malaezia, Birmania, Peninsula Indochina, nordul Cambodgiei, sudul si estul Myanmar-ului, insulele Sumatra, Borneo, Java si Tioman.

Ca aspect general se aseamana foarte mult cu un soarece mare, are lungimea corpului de 10-15 cm si greutatea de 12-80 g. Botul este foarte lung ca la arici si corpul acoperit complet de blanita moale si densa, doar coada este scurta si golasa, masoara 1-3 cm. Membrele anterioare sunt mai robuste decat cele posterioare.

Coloritul blanii este in nuante inchise negre, galbene-gri si maronii pe partea dorsala si mai deschise si luminoase pe partea ventrala. Are ochii mari cu irisul de culoare inchisa, pozitionati sus pe partile laterale ale capului, ceea ce arata ca vederea lor este bine dezvolata. Capul este destul de mare si bine dezvoltat, iar urechile sunt de lungime medie, bine evidentiate in stratul des de blana, au marginile rotunjite si golase.

Pe buza superioara deasupra botului are cateva perechi de vibrize care il ajuta in detectarea hranei, ca si la alte specii de insectivore mirosul sau fiind extraordinar de fin. Femela are doua perechi de mameloane si glandele anale slab dezvoltate. Maxilarele sunt destul de puternice, dentitia este asemanatoare ca la sobolani si arici.

Citește și:  Diavolul Tasmanian, cel mai mare animal marsupial carnivor

Gimnura mică

Gimnura mica poate fi activa si ziua dar si noaptea in functie de ce stil de viata adopta. Traieste solitar, isi marcheaza teritoriul prin excremente si un miros caracteristic pe care il emana prin glandele sale. Ca specie este in mare parte o specie insectivora, insa isi completeaza hrana si cu fructe de sezon, viermi, rame si mici animale.

Prefera mai ales smochinele, iar cu nasul flexibil si mobil cauta pe sol insectele si larvele acestora, folosindu-se foarte mult de simtul tactil. Cand simte pericolul alearga destul de repede, poate si sa faca sarituri, in orice caz cauta sa se ascunda in vizuini, pe sub pietre si bustenii mari culcati la pamant.

Gimnura mica este o specie cu risc scazut de disparitie, face parte din ordinul Erinaceomorpha, familia Erinaceidae si are denumirea stiintifica de Hylomys suillus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.