Wallabi bicolor este o specie de animal marsupial care apartine de familia cangurilor si care traieste intr-un areal alcatuit din regiunile impadurite, mlastinoase, cu paduri de mangrove sau cu pasuni deschise din estul, sudul si sud-estul Australiei.

Este cunoscut si cu numele de ,,wallabi puturos” si ,,wallabi negru”, iar datorita faptului ca isi petrece mult timp in copaci a fost numit si ,,cangurul de copac”. Desi se spune ca este un animal specific al zonelor mlastinoase, el poate fi intalnit si in regiuni montane in padurile tropicale la altitudini cuprinse intre 500-3000 m, dar si in zonele deschise sau de stepa de la altitudini mai mici.

Are lungimea corpului de 66-85 cm, greutatea de 10,5-20,5 kg si lungimea cozii de 65-86 cm. La aceasta specie nu apare un dimorfism sexual foarte pronuntat intre cele doua sexe, singura diferenta este ca masculul are corpul putin mai mare decat al femelei. Coloritul blanii este asemanator, aproape pe tot corpul predomina culorile de nuante maronii, doar coada si membrele sunt in tonuri mai inchise spre negru.

In zona fetei poate sa apara o banda de culoare galbena-deschisa care se intinde de la ureche pana spre obraz. Membrele posterioare sunt mai lungi si mai puternice decat cele anterioare, au degete prevazute cu gheare curbate si pot realiza salturi inalte de cativa metri.

Citește și:  Proterosuchus, un archozaur care semăna cu un crocodil
Wallabi bicolor
Wallabi bicolor

Wallabi bicolor este o specie nocturna care isi cauta hrana mai ales noaptea, se misca greoi, prin sarituri lente, uneori se misca si pe cele patru picioare si are particularitatea de a-si tine mereu capul aplecat in jos si coada intinsa in spate – comportament pe care nu il au alte specii de wallabi. Hrana sa consta din tot felul de materii vegetale chiar si plante otravitoare cum este cucuta, din ierburi, frunze de arbusti, fructe de padure, scoarta de capac si tulpini de plante.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 33-38 de zile, apoi naste un singur pui. Acesta este tinut in marsupiu si alaptat timp de 8-9 luni, ajunge la maturitatea sexuala la 15 luni si traieste aproximativ 12-15 ani.

Wallabi bicolor face parte din ordinul Diprotodontia, familia Macropodidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.