In emisfera nordica traiesc 85 de specii de muste-sarpe care apartin familiei Raphidiidae si ordinului Megaloptera. Toate se remarca prin capul ascutit in spate si lat in fata, prin gatul lung alcatuit dintr-un pretorace mare si coloritul corpului inchis.
Caracteristicile fizice ale muștelor-șarpe
Majoritatea au lungimea corpului cuprinsa intre 0,6-2,8 cm, masculii fiind intotdeauna mai mici decat femelele. De asemenea, femelele se diferentiaza de masculi prin prezenta unui ovopozitor lung pe care il folosesc la depunerea oualor in crapaturile din scoarta copacilor.
Larvele mustelor-sarpe sunt alungite si pot fi observate sub scoarta umflata a copacilor sau sub frunze. Atat hrana lor, cat si a adultilor consta din larve de insecte si gandaci cu corpul moale.
Dintre numeroasele specii de muste-sarpe amintim: Xanthostigma xanthostigma si Agulla sp.
Xanthostigma xanthostigma
Acestea sunt cele mai ciudate muste-sarpe care traiesc in padurile din Europa si Asia, mai ales pe trunchiurile de pini si stejari. Aceste insecte prefera sa stea mai mult pe varfurile copacilor si doar din cand in cand sa coboare pe trunchiurile acestora. Femelele au acelasi aspect ca si masculii, se diferentiaza doar prin ovopozitorul lung caracteristic si celorlalte specii de muste-sarpe.
Fiecare exemplar adult are pretoracele lung, patru aripi transparente de dimensiuni aproximativ egale cu modele de nervuri in retea, iar pe marginea anterioara a aripilor spre varf pterostigma (celula ingrosata a aripii) este foarte mica.
Adultii incep sa apara in a doua saptamana a lunii mai, ouale sunt depuse in crapaturile din scoarta copacilor, iar dupa eclozarea lor apar larvele care isi continua dezvoltarea pana la stadiul final de adult tot pe sub scoarta. Hrana larvelor este alcatuita din alte insecte si larvele acestora. Aceasta specie este raspandita mai mult in Anglia, in alte zone este relativ greu de gasit.
Agulla sp.
Aceste muste-sarpe populeaza padurile din Muntii Stancosi pana pe coasta Oceanului Pacific, din Canada si Statele Unite ale Americii.
Rolul ecologic al muștelor-șarpe
Muștele-șarpe sunt prădători naturali importanți în pădurile temperate, contribuind la reducerea insectelor dăunătoare care pot afecta sănătatea arborilor. Prin hrănirea cu larve și alte insecte cu corp moale, aceste specii susțin echilibrul ecologic al pădurilor. În plus, prezența lor este un indicator al sănătății habitatului, deoarece muștele-șarpe sunt sensibile la poluare și degradarea mediului.
Video – Muste-sarpe – Agulla sp: