Home Animale Specii ciudate de nevertebrate din încrengătura Hemichordata

Specii ciudate de nevertebrate din încrengătura Hemichordata

0
Specii ciudate de nevertebrate din încrengătura Hemichordata

Încrengătura Hemichordata cuprinde 85 de specii de nevertebrate foarte ciudate. Particularitatea lor constă tocmai în faptul că au anumite caracteristici ce apar la animalele vertebrate și anume o coardă nervoasă și perforații faringiene. Coarda se găsește de-a lungul spatelui și apare și la vertebrate, doar că aspectul ei diferă de la o specie la alta. Un lucru este sigur însă că hemicordatele fac parte din lumea nevertebratelor și sunt organisme destul de rare.

Cu toate acestea, hemichordatele sunt clasificate ca nevertebrate și fac parte dintr-un grup de organisme relativ puțin studiat.

Nevertebrate, Încrengătura Hemichordata
Nevertebrate, Încrengătura Hemichordata

Caracteristicile generale ale hemicordatelor

Toate speciile de hemicordate au corpul alcătuit din gât, trunchi lung și probocist, deci în total trei părți. Corpul lor poate avea lungimea de 1,2-2,5 cm. Hemicordatele trăiesc în toată lumea, se aseamănă cu viermii, pot fi prezente pe malul mării, în nisip și alte habitate, dar mai ales în zone delimitate de maree sau pe fundul mării.

Unele specii sunt sedentare, altele autonome, ca niște viermi. Speciile sedentare pterobranchii au trunchiul ca un sac ce are la final o tulpină, care dacă se leagă de altă hemicordată și tot așa, poate duce la formarea unei colonii. Speciile autonome prezintă trunchiul lung și asemănător viermilor, acesta nu are tulpină dar are anus în partea posterioară.

Specii de hemicordate, Foto: imgarcade.com

La aceste specii de nevertebrate din încrengătura Hemichordata reproducerea este sexuată și asexuată, se realizează prin înumugurire și fragmentare. Majoritatea speciilor au obiceiul de a-și săpa ascunzători în sedimentele marine, ca niște tuneluri lungi, în formă de U.

Hrana lor constă din conținut organic pe care îl găsesc printre sedimentele sau prin nămolul de pe fundul mării. De asemenea, filtrează și particule organice care sunt resturi de alge plutitoare.

Hemicordate, Foto: imgarcade.com

Balanoglossus australiensis

Una din speciile cele mai cunoscute este Balanoglossus australiensis, care prin aspectul ei poate fi confundată cu un vierme. De-a lungul trunchiului are numeroase fante ce îndeplinesc rolul de branhii. Un exemplar de acest fel poate avea și lungimea de 1 m.

Există mai multe specii ale genului Balanoglossus care trăiesc îngropate în sedimentele de pe fundul mării. Cea mai mare specie este Balanoglossus gigas care poate ajunge la lungimea de 1,5 m.

Adaptări uimitoare la mediul de viață

Hemicordatele au dezvoltat o serie de adaptări care le permit să supraviețuiască în condiții extreme. Sistemul lor de filtrare a apei le ajută să extragă substanțele nutritive din particulele organice suspendate, în timp ce structura corpului le permite să se ascundă eficient în sedimente pentru a evita prădătorii.

De asemenea, hemicordatele joacă un rol important în ciclul nutrienților din ecosistemele marine, contribuind la descompunerea materiei organice.

Curiozități despre cele mai ciudate specii de hemicordate

Printre cele mai fascinante specii de hemicordate se numără Saccoglossus kowalevskii, un vierme-ghindă care poate secreta mucus pentru a capta particulele de hrană și pentru a se apăra de prădători.

O altă specie interesantă este Rhabdopleura, un pterobranh care formează colonii complexe și își construiește tuburi chitinoase pentru protecție. Aceste specii au fost studiate intens pentru a înțelege mai bine evoluția vertebratelor, datorită trăsăturilor comune cu acestea.

Video – Încrengătura Hemichordata:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version