Marele barbet este o pasare cantatoare si una dintre cele mai bune cataratoare din grupul speciilor de pasari arborescente. La fel ca si ciocanitoarea marele barbet are muschii picioarelor puternici si coada lunga (folosita ca suport pentru a-si mentine pozitia verticala pe trunchiul copacului).

Aceasta pasare are penajul foarte frumos colorat si reprezinta una dintre cele mai mari specii de barbeti. Traieste in regiunile impadurite din centrul, estul si sud-estul Asiei, din Birmania pana in China si Himalaya si poate fi recunoscut usor dupa sunetele muzicale pe care le scoate prin umflarea gusei, ciocul fiind tinut inchis.

Corpul este greoi, are lungimea de 32 cm si greutatea de 200-300 g. Penajul este in culori vii foarte variate, pe partea superioara a spatelui este in nuante maronii, partea inferioara dorsala este verzui-albastrui, capul este negru-violet-albastrui, coada are pene vernil, albastre si alte nuante de culori mai deschise, iar zona de sub coada este rosie.

Aripile sunt un amestec de tonuri de albastru-stralucitor, verde si maro. In zona anterioara a gatului penajul este in nuante maronii, in rest partea ventrala a corpului este un amestec de tonuri de galben, vernil, gri, maroniu, albastrui.

De o partea si de alta a capului apar ochii mari si rotunzi, ce au irisul de culoare maronie. Ciocul este mare si puternic, galben-pal, de forma conica la fel ca la toate speciile de barbeti, folosit la prinderea prazii. Picioarele sunt scurte dar robuste, acoperite de piele solzoasa cenusie-galbuie, se termina cu degete puternice si gheare lungi, tari, curbate si ascutite, de culoare neagra.

Citește și:  Cele mai frumoase vulpi cu blana prețioasă

Marele barbet

Aceasta pasare prefera padurile vesnic verzi, poate fi intalnita atat in zonele mai joase cat si cele montane, la altitudini cuprinse intre 500-2100 m. Zborul lor este la fel ca al ciocanitorilor, zgomotos, iar sunetele sunt caracteristice (se aud in duet cele ale masculilor si femelelor, ei canta diferit, alternativ, cateva minute in sir).

Pasarile acestea de obicei traiesc individual, sunt nemigratoare, iarna alcatuiesc stoluri de 30-40 de exemplare, iar in sezonul de imperechere formeaza perechi. Perioada clocitului are loc in lunile aprilie-mai. Femela isi construieste un cuib in scorbura unui copac uscat, la inatime mare fata de sol (la 3-10 m).

Dupa imperechere, la putin timp femela depune 3-4 oua albe in cuib, pe care le cloceste singura. Hrana acestor pasari consta in principal din fructe de padure, dar si paianjeni, insecte si larve pe care le culege din crapaturile scoartei copacilor.

Marele barbet este o specie comuna in Asia, are denumirea stiintifica de Megalaima virens, face parte din ordinul Piciformes, familia Megalaimidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Marele barbet (Megalaima virens):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.