Corvidele sunt pasari care traiesc in toata lumea, doar in Antarctica si regiunile arctice nu apar deloc. Din grupul lor fac parte corbii si alte specii inrudite cu acestia: gaita, alunarul, stancuta, cotofana. Astfel de pasari se remarca prin penajul intunecat, ciocul puternic si perii aspri de la baza ciocului, care in general acopera narile.

Majoritatea speciilor sunt daunatoare, omnivore, isi fac cuibul in copaci sau chiar pe sol in gropi. Corvidele cuprind aproximativ 117 specii de pasari, care traiesc intr-un habitat terestru si nu sunt migratoare.

Corvidele se remarcă prin penajul predominant în nuanțe închise, ciocul puternic și abilitatea de a imita sunete din natură sau chiar voci umane.

Specii de pasari din familia Corvidae:

Corbul comun

Cea mai mare specie din familia corvidelor este corbul comun. Traieste in Europa, Africa de nord, Asia, America Centrala si de Nord. Are denumirea stiintifica de Corvus corax si poate avea lungimea corpului de aproximativ 65 cm. Aceasta pasare este numita si cioara-cenusie si apare si in tara noastra mai ales in parcuri, livezi, padurile de ses si deal.

Urocissa erythroryhncha
Urocissa erythroryhncha

Cotofana albastra cu cioc rosu

Are denumirea stiintifica de Urocissa erythroryhncha si este raspandita in regiunile impadurite din Asia de Sud si Sud-Est. Numele ei se refera la ciocul de culoare rosie, care este gros si puternic, dar si la penajul negru pe cap si albastrui pe partea dorsala a corpului. Aceasta pasare poate avea lungimea corpului de 68 cm si lungimea cozii de 47 cm.

Cyanocitta cristata
Cyanocitta cristata

Gaita albastra

Sau Cyanocitta cristata poate fi recunoscuta usor dupa penajul albastrui si gulerul subtire si negru. Are lungimea corpului de aproximativ 30 cm si traieste in parcuri, gradini si paduri de stejar din SUA si Canada. Se hraneste cu insecte, melci, broaste, paianjeni, mici rozatoare si oua de pasari.

Nucifraga columbiana
Nucifraga columbiana

Alunarul lui Clark

Este o pasare din vestul Americii de Nord care traieste in special in padurile de pin si ienupar. Are denumirea stiintifica de Nucifraga columbiana si poate avea lungimea corpului de 31 cm.

Corvus corone

Cioara vanata

Traieste in regiunile impadurite dar si in apropierea oraselor din Europa, Asia de Vest, Coreea si Vietnam. Are denumirea stiintifica de Corvus corone si poate avea lungimea corpului de pana la 50 cm.

Pyrrhocorax pyrrhocorax
Pyrrhocorax pyrrhocorax

Stancuta cu cioc rosu

Este o pasare destul de mare, are lungimea corpului de pana la 40 cm si traieste in Europa, Asia de Sud si Africa de Nord. Are denumirea stiintifica de Pyrrhocorax pyrrhocorax si se hraneste cu fructe de padure, furnici si insecte.

Garrulus glandarius

Gaita

Este o pasare din tara noastra, care populeaza mai ales padurile dese de foioase si conifere. Aceasta pasare este raspandita si in alte tari ale Europei, mai ales in cele nordice ale acestui continent, dar si in Africa de Nord. Denumirea stiintifica a acestei specii este Garrulus glandarius. Are lungimea corpului de pana la 33 cm.

Corvus monedula
Corvus monedula

Stancuta

Este cea mai mica pasare din grupul corvidelor, are lungimea corpului de aproximativ 34 cm. Astfel de pasari traiesc in stoluri si sunt raspandite in Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. Are denumirea stiintifica de Corvus monedula.

Nucifraga carycatactes
Nucifraga carycatactes

Alunarul sau gaita de munte

Este o alta specie din familia Corvidelor care traieste in tara noastra, in padurile de conifere din Muntii Carpati. Are denumirea stiintifica de Nucifraga carycatactes si poate avea lungimea corpului de cel mult 36 cm si anvergura aripilor de aproximativ 50 cm. Alunarul apare si in padurile din Asia si nordul Europei.

Pica pica

Cotofana

Sau Pica pica este o specie de pasare europeana din familia corvidelor. Traieste mai ales in cranguri, livezi, liziere de paduri si se hraneste cu nevertebrate mici, seminte, boabe si fructe. Are obiceiul sa fure obiecte lucioase de aceea este numita si cotofana-hoata. La noi in tara apare in regiunile de la poalele Muntilor Carpati.

Nucifraga caryocatactes macrorhynchus
Nucifraga caryocatactes macrorhynchus sursa: flickr.com/photos/arsnatura/29787593062

Gaita de munte cu ciocul subtire

In Romania traieste si gaita de munte cu ciocul subtire care nu cuibareste la noi in tara, apare foarte rar, nu este o pasare sedentara. Arealul ei este alcatuit in special din padurile din Japonia si Siberia. Este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Nucifraga caryocatactes macrorhynchus.

Gaita cu diadema
Gaita cu diadema

Gaita cu diadema

In padurile din Muntii Stancosi din America traieste gaita cu diadema care are denumirea stiintifica de Cyanocitta stelleri diademata.

Pyrrhocorax graculus
Pyrrhocorax graculus

Stancuta alpina

O alta specie de pasare din familia Corvidae este stancuta alpina care traieste in regiunile montane din Asia si Europa. Stancuta alpina are denumirea stiintifica de Pyrrhocorax graculus si are lungimea corpului de 37 cm.

Corvus frugilegus
Corvus frugilegus

Cioara de semanatura sau cioara de camp

Este o alta pasare raspandita in tara noastra. Are denumirea stiintifica de Corvus frugilegus si lungimea corpului de 45-52 cm. Aceasta pasare populeaza si alte tari din nordul si estul Europei, dar si din Asia.

Metode de comunicare și adaptare ale corvidelor

Corvidele au un repertoriu vocal variat și sunt capabile să comunice între ele printr-o gamă largă de sunete, gesturi și semnale vizuale. Unele specii, precum corbii, sunt renumite pentru capacitatea de a imita sunete din mediu, inclusiv vocalizările altor păsări sau sunetele produse de oameni.

De asemenea, corvidele sunt cunoscute pentru strategiile lor complexe de căutare a hranei, inclusiv utilizarea uneltelor, cum ar fi crenguțele pentru extragerea insectelor din crăpături.

Adaptabilitatea corvidelor la medii diverse le permite să prospere atât în sălbăticie, cât și în zone urbane, unde au învățat să se hrănească din deșeurile umane și să folosească infrastructura urbană pentru adăpost. Studiile recente sugerează că aceste păsări posedă o memorie excepțională și sunt capabile să recunoască fețele oamenilor și să-și amintească experiențele anterioare cu aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.