Găinușa de pampas cu creastă (Eudromia elegans) este o pasăre elegantă, originară din pampasul sud-american, ce impresionează prin penajul său maroniu-pichetat și creasta caracteristică, ușor curbată.

Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans) se aseamana foarte mult cu gainusa de munte, dar si cu potarnichea prin faptul ca are corpul plinut si aripile relativ mici. Este o pasare nemigratoare care populeaza regiunile impadurite, cu arbori pitici, pampasul din sudul Americii de Sud.

Caracteristicile fizice ale găinușei de pampas cu creastă

Aceasta specie are inima micuta, de aceea atunci cand zboara sau alearga pe sol oboseste foarte repede si trebuie sa se opreasca pentru a se odihni. O prima particularitate a acestei specii este creasta lunga, curbata putin in fata, de culoare inchisa. Penajul este uniform, asemanator la ambele sexe, maroniu-deschis spre brun-inchis, stropit cu numeroase picatele albe.

O alta caracteristica distinctiva a acestei pasarii este data de aspectul ochilor – sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, pozitionati pe partile laterale, cu o dunga deschisa in spatele lor si o alta dedesubtul lor. Ciocul este subtire, mic si putin curbat in jos, picioarele sunt scurte si puternice, gri-maronii, terminate cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite si curbate.

Dieta și obiceiurile de hrănire

Dupa cum ii spune si numele, acasta gainusa isi petrece timpul in pampas, prin padure si tufisuri, intotdeauna in grupuri mici de cateva exemplare, cautandu-si hrana preferata alcatuita din seminte, muguri, fructe, frunze, radacini, ocazional completata cu insecte.

Găinușa de pampas cu creastă

Reproducerea și îngrijirea puilor

Un exemplar adult are lungimea de 37-41 cm si greutatea de 400-800 g. Perioada de imperechere tine din luna septembrie pana in luna martie a anului urmator. Femela isi face cuibul in tufisuri dese, unde depune o ponta alcatuita din 5-7 oua ovale, lucioase, verzui. Acestea sunt clocite timp de 22-24 zile, apoi eclozeaza si apar puii care sunt acoperiti cu puf si destul de bine dezvoltati pentru a parasi cuibul din primele zile si a urma de regula masculul adult. Puii ajung la maturitate la varsta de 8 luni.

Gainusa de pampas cu creasta face parte din ordinul Tinamiformes, familia Tinamidae si nu este o specie pe cale de disparitie, desi numarul exemplarelor a inceput sa scada datorita degradarii mediului si vanatului excesiv. Dusmanii ei cei mai mari sunt vulpile, sconcsii, pasarile de prada si pisicile salbatice.

Aceasta familie cuprinde 10 subspecii care traiesc mai ales in Argentina si Chile. Dintre acestea fac parte: Eudromia elegans Albida, Eudromia elegans Numida, Eudromia elegans magnistriata si altele.

Rolul ecologic al găinușei de pampas cu creastă

Această pasăre joacă un rol esențial în ecosistemele pampasului, contribuind la dispersarea semințelor prin hrănirea cu fructe și plante. În același timp, consumul de insecte și larve ajută la controlul populațiilor acestora, prevenind dezechilibre ecologice.

În calitate de pradă pentru prădătorii locali, precum vulpile și păsările de pradă, găinușa de pampas face parte dintr-un lanț trofic bine echilibrat, subliniind importanța conservării habitatului său natural.

Video – Gainusa de pampas cu creasta (Eudromia elegans):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.