Heliornis fulica este o pasare viu colorata care traieste in regiunile impadurite mereu in apropierea cursurilor de apa dulce cu vegetatie acvatica densa, cu iazuri, mlastini si lacuri din America Centrala si de Sud, la altitudini mici din Mexic pana in Argentina si Bolivia.

Aceasta pasare se aseamana cu cristeiul inotator african, are lungimea corpului de 26-33 cm si greutatea de 125-150 g. Dimorfismul sexual la aceasta specie este foarte pronuntat pus in evidenta de coloritul penajului. Particularitatea acestei specii consta in faptul ca masculul este inzestrat in zonele de sub aripi cu doua falduri mari din piele, in cavitatea carora isi cara puii in perioada cand acestia sunt inca destul de mici, atat pe uscat cat si in zbor.

Penajul masculului este gri-verde-oliv pe partea dorsala, in nuante usor roscate pe partea ventrala, capul si gatul sunt gri-cenusii-inchise, coada neagra si zona de sub coada cenusie-deschisa. La femela penajul este mai sters, in nuante mai putin spectaculoase. Masculul are pe partile laterale ale capului zone albe, iar femela in nuante de crem.

Picioarele sunt scurte dar robuste, cu piele rozie, terminate fiecare cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate inzestrate cu gheare ascutite si mari. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari si expresivi, care au irisul de culoare deschisa si pleoapele rosii. Ciocul este lung si puternic, galben sau rosu la baza si albicios spre varf.

Citește și:  Specii de șerpi evoluați - Vipere

Heliornis fulica

Pasarile Heliornis fulica au talentul de a inota dar si de a zbura excelent. Se arunca deseori cu capul in apa pentru a pride mici pstisori, sau inoata avand corpul in apa si doar capul la suprafata acesteia. Pe sol alearga cu viteza destul de mare si zboara cu usurinta in copaci.

Cand inoata incet plutind pe luciul apei au obiceiul sa miste gatul si capul inainte si inapoi si sa fie atente si la tot ce se intampla in jur. In caz de pericol se scufunda in apa, se refugiaza in vegetatia deasa din apa sau zboara departe. Traiesc solitar sau in pereche mai ales in perioada clocitului, pe malurile lacurilor sau raurilor lente din zonele impadurite. Femela si masculul isi construiesc cuiburi plutitoare pe apa, din crengi si vegetatie acvatica.

In fiecare an femela depune o singura ponta alcatuita din 3-4 oua (care au coaja verzui cu mici pete maronii) si le cloceste singura o perioada de 10-11 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti si purtati de mascul in pungile din piele de sub aripi. Hrana acestor pasari consta din pesti de dimensiuni mici, plante si mici vietuitoare acvatice.

Heliornis fulica este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, face parte din ordinul Gruiformes, familia Heliornithidae.

Video – Heliornis fulica:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.