Familia Pittidae cuprinde 29 de specii de sturzi-mareti care traiesc in peisajul padurilor asiatice, australiene si africane. Acestea sunt pasari timide, retrase, foarte greu de observat, pot fi depistate mai mult dupa cantecul lor deosebit. Au penajul in culori sterse si un corp mai putin gratios, insa se caracterizeaza printr-un simt olfactiv foarte dezvoltat.

Datorita coloritului in nuante maronii, cafenii si cenusii pot fi confundate cu stratul de frunze moarte de pe sol, ceea ce le asigura un camuflaj aproape perfect cand sunt in cautare de hrana – mici nevertebrate, melci, paianjeni, insecte si larve de insecte.

Una dintre aceste specii este sturzul-maret african care are denumirea stiintifica de Pitta angolensis si este singura pasare din Africa ce apartine acestui gen. Este o pasare migratoare care traieste in padurile dese din Camerun, Angola, Zimbabwe, Congo, Uganda, Tanzania si Africa Centrala.

Pitta angolensis
Pitta angolensis

Are lungimea corpului de 18-20 cm, greutatea de 45-98 g si penajul frumos colorat. Pe partea dorsala penajul este verde-inchis, aripile negre cu dungi albe, partea de deasupra capului neagra cu doua dungi ocru-deschis deasupra ochilor ca niste sprancene ce se prelungesc pana in zona gatului.

Pieptul este galben, gusa alb-roz iar burta rosu-carmin. Ciocul este mic, scurt si negru, picioarele sunt subtiri de culoare gri-inchis. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare neagra. Hrana sa consta din melci, termite, rame, viermi, furnici, insecte si larve de insecte.

In perioada clocitului femela isi construieste un cuib la bifurcatia de ramuri intr-un copac inalt si depune o ponta de 3-4 oua. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte pana cand au corpul acoperit cu pene si incep sa zboare. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.