Din categoria acestor pești de apă dulce fac parte ciprinidele, caracinele, peștele de lapte și alte specii inrudite. Toate speciile au o structură osoasă internă numită aparat Weber care intensifică simțul de receptare a sunetului la acești pești, respectiv acuitatea auzului. Din grupul caracinelor fac parte peștii-tigru, tetra și pirahna. În grupul ciprinidelor cele mai populare specii sunt crapii.

Specii de pești osoși înrudiți cu somnii:

Chanos chanos
Chanos chanos

Peștele de lapte este o specie comună în Oceanul Pacific de Est, în apele din Australia, Asia, America de Nord și de Sud, dar și în Oceanul Indo-Pacific. Are denumirea științifică de Chanos chanos și este un pește foarte rapid care se hrănește filtrând apa. Un exemplar matur poate avea lungimea corpului de cel mult 1,8 m și greutatea de aproximativ 14 kg.

Cyprinus carpio

Crapul comun face parte din grupul ciprinidelor și este un pește de apă dulce frecvent întâlnit în lacurile, iazurile și râurile din Europa și sud-estul Asiei. Are denumirea științifică de Cyprinus carpio și poate avea lungimea corpului de până la 1,2 m și greutatea de cel mult 37 kg.

Thoracocharax stellatus
Thoracocharax stellatus

Peștele-topor cu aripioare pătate este comun în apele dulci din nordul și centrul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Thoracocharax stellatus și poate avea lungimea corpului de 6,5 cm. Se remarcă prin sternul proeminent care se aseamănă ca formă cu o lamă de topor. Coloritul corpului este argintiu.

Myxocyprinus asiaticus
Myxocyprinus asiaticus

Specia Myxocyprinus asiaticus apare în apele dulci din sud-estul Asiei. Face parte din familia Catostomidae și poate avea lungimea corpului de cel mult 60 cm. Are coloritul argintiu-portocaliu cu dungi late întunecate, chiar negre.

Rhodeus amarus
Rhodeus amarus

Boarca este o specie de pește mic de apă dulce, care trăiește în estul Asiei, centrul și estul Europei. Are denumirea științifică de Rhodeus amarus și poate avea lungimea corpului de cel mult 11 cm. Masculul este albastru-argintiu în perioada de reproducere, iar femela are un colorit argintiu.

Hoplias macrophthalmus
Hoplias macrophthalmus

Specia Hoplias macrophthalmus trăiește în apele din Insula Trinidad, din America Centrală și centrul Americii de Sud. Are lungimea corpului de cel mult 1 m. Acest pește este crescut în captivitate pentru consum.

Botia macracanthus
Botia macracanthus

Peștele-clovn trăiește în sud-estul Asiei și are denumirea științifică de Botia macracanthus. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 30 cm. Are patru mustăți la gură cu ajutorul cărora își caută hrana pe fundul apei.

Electrophorus electricus
Electrophorus electricus

Anghila electrică nu face parte din grupul anghilelor propriu-zise. Are denumirea științifică de Electrophorus electricus și aparține ordinului Gymnotiforme. Are lungimea corpului de cel mult 2,5 m, greutatea de până la 20 kg, coada îngustă, vederea slab dezvoltată, iar pe toată lungimea corpului prezintă ,,organe electrice˝ care o ajută în orientare.

Brachydanio rerio
Brachydanio rerio

Zebra Danio este un pește de apă dulce care poate avea lungimea corpului de 6 cm. Denumirea sa științifică este Brachydanio rerio și este o specie comună în sudul Asiei. Are corpul galben-argintiu prevăzut cu 4 dungi laterale întunecate.

Peștele-cuțit, Foto: segrestfarms.com
Peștele-cuțit, Foto: segrestfarms.com

Peștele-cuțit este o specie din America Centrală și centrul Americii de Sud, care se înrudește cu anghila electrică, deoarece are impulsuri electrice ca aceasta, dor cu particularitatea că sunt mult mai slabe. Are denumirea științifică de Gymnotus carapo și poate avea lungimea corpului de 60 cm.

Gyrinocheilus aymonieri
Gyrinocheilus aymonieri

Mâncătorul de alge este o specie din sud-estul Asiei. Acest pește de apă dulce poate avea lungimea corpului de 28 cm. Denumirea sa științifică este Gyrinocheilus aymonieri. Se prinde cu gura de pietre și plante și rupe materia vegetală de pe ele.

Astynax mexicanus
Astynax mexicanus

Tetra mexican este o specie de pește de apă dulce răspândită din sudul SUA până în America Centrală. Are lungimea corpului de 12 cm și denumirea științifică de Astynax mexicanus. Trăiește în râuri și izvoare și este considerat de biologi o specie cavernicolă.

Anostomus anostomus
Anostomus anostomus

Anostomus dungat este o specie din nordul Americii de Sud. Are corpul galben-auriu, lungimea de 16 cm și înoată cu capul în jos, oblic față de albia râului. Denumirea sa științifică este Anostomus anostomus.

Hydrocynus vittatus
Hydrocynus vittatus

Peștele-tigru este o specie din Africa ce poate să aibă lungimea corpului de 1 m. Denumirea sa științifică este Hydrocynus vittatus. Există și o specie mai mare Hydrocynus goliath care se numește peștele-tigru uriaș.

Copella arnoldi

Caracinul săritor este un pește mic cu lungimea corpului de 8 cm. Are denumirea științifică de Copella arnoldi și este răspândit în nordul Americii de Sud. Face parte din grupul peștilor de acvariu.

Pygocentrum nattereri
Pygocentrum nattereri

Piranha roșu este un pește răpitor de apă dulce care trăiește în America de Sud, mai ales în apele din nordul, centrul și estul acestui continent. Denumirea sa științifică este Pygocentrum nattereri și poate avea lungimea corpului de 33 cm și greutatea de 1 kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.