Biberul (Castor fiber) traieste in Europa si este cunoscut si sub numele de castorul european. Se aseamana cu castorul american ca mod de trai si infatisare si este considerat una dintre cele mai mari rozatoare.

Biberul are corpul greoi si robust, cu lungimea de 83-100 cm, greutatea de 23-35 kg si coada lunga de 30-38 cm.

Corpul sau este acoperit de blana deasa, de culoare gri-maronie, neagra sau cenusie-inchisa, stratul exterior al blanii fiind alcatuit din fire de par lungi cu rol de protectie, iar stratul interior are fire scurte si dese cu rol de pastrare a caldurii corpului in apele reci ca gheata.

Coada este plata si solzoasa, iar la baza ei sunt niste glande care produc o secretie uleioasa ce este intinsa pe toata suprafata blanii in timpul ingrijirii corporale, astfel blana devine impermeabila. Are labele palmate adaptate pentru inot, iar ochii sunt prevazuti si cu a treia pleoapa sub forma unei membrane transparente ce permite biberului sa tina ochii deschisi sub suprafata apei.

Aceasta specie nu-si construieste colibe din crengute si namol cum obisnuieste castorul american, ci sapa tuneluri in mal, cu mai multe intrari pe sub apa.

Specii de rozătoare, biberul

Adaposturile au mai multe incaperi, una pentru dormit si cateva pentru provizii, care se afla deasupra apei. Activitatea importanta a biberului este sa roada de jur imprejur tulpina unui copac tanar, pana ce il prabuseste si ii rontaie lastarii si frunzele. Apoi apuca cu dintii partea groasa a trunchiului si o duce pana la apa si il trasporta pe apa inotand cu pricepere cu ajutorul cozii late si puternice, pana ce il aduce in locul dorit de el.

Citește și:  Paca (Agouti paca), un mamifer rozător și înotător perfect din America de Sud

Aceasta activitate este desfasurata tot timpul anului, astfel biberii reusesc sa transforme destul de mult intreg peisajul zonei locuite de ei. Din aceasta cauza pe intinderi mari malurile apelor au ramas despadurite.

Femelele fac un numar de doi pana la sase pui in lunile aprilie-mai, care au corpul acoperit cu blana si vad din prima zi. Acestia sunt hraniti de femela o perioada de doua luni apoi incep sa-si caute hrana singuri, raman alaturi de grup timp de doi ani, apoi devin independenti, isi cauta un alt teritoriu si formeaza un alt grup.

Biberii tineri ajung la maturitate la varsta de trei ani si traiesc aproximativ 21 de ani.

Hrana lor consta din plante acvatice, ierburi, frunze, seminte, crengute si scoarta de copac de pe maluri. Biberul face parte din ordinul Rodentia, familia Castoridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Biberul (Castor fiber):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.