Marea sirena (Siren lacertina) apartine familiei Sirenidae – a salamandrelor acvatice cu brate – si traieste in regiunile mlastinoase din sudul si estul Statelor Unite ale Americii.

Sunt cunoscute doua specii de astfel de sirene – considerate printre cei mai mari amfibieni din America de Nord, respectiv: Siren lacertina si Siren intermedia. Prima are lungimea corpului de 50-90 cm, iar a doua este mai mica, ajunge la lungimea de 20-27 cm.

Ambele au capul de forma cilindrica, chiar tuguiat in partea posterioara, corpul este alungit, asemanator tiparilor, iar un lucru foarte important de specificat este ca au o singura pereche de membre, situate in partea anterioara a corpului, prevazute cu cate patru degete. Se pare ca aceste specii nu au prezentat niciodata si membre posterioare deoarece nu exista urme ale acestora nici pe schelet.

Pe cap, chiar in fata membrelor anterioare sunt pozitionate branhiile externe si ramificate. Desi acestea sunt foarte dezvoltate, au cate trei fante branhiale, aceste sirene simt nevoia sa iasa la suprafata apei si sa respire aerul atmosferic cu ajutorul plamanilor. Dupa ce au respirat la suprafata, se intorc rapid in ascunzisurile lor, deoarece se feresc destul de mult de lumina.

Marea sirena, Foto: backyardzoologist.files.wordpress.com
Marea sirena, Foto: backyardzoologist.files.wordpress.com

Siren lacertina prezinta un colorit bun de camuflaj in apa maloasa a baltilor, care variaza de la gri, negru, la galben sau verde-masliniu. Este activa pe timpul noptii, cand iese in cautarea hranei, inoata foarte usor cu o miscare sinuasa a cozii, iar ziua ramane pe fundul namolos al apei. Cand cerceteaza si rascoleste imprejurimile se foloseste cu mare dibacie de cele doua membre anterioare.

O particularitate a acestor specii este faptul ca nu prezinta os maxilar superior, maxilarele au fost inlocuite cu muchii cornoase. Hrana lor consta din insecte, viermi, mici pestisori, larve sau moluste, ele fiind niste specii carnivore. In cazuri foarte rare pot consuma si anumite plante acvatice. In perioada de reproducere, la inceputul primaverii, in lunile februarie-martie, femela depune un numar de aproximativ 500 de oua, din care doar dupa 2 luni apar mici sirene, care au dimensiunea doar putin mai mare ca a mormolocilor de amfibieni.

Pe timp de seceta, sirenele obisnuiesc sa se ascunda in namol, in niste coconi, in care pot rezista fara hrana pana la doi ani, consumand rezervele de grasime acumulate.

Marea sirena face parte din ordinul Caudata si familia Sirenidae.

Video – Marea sirena (Siren lacertina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.