Catelul de apa (Necturus maculosus) populeaza apele de suprafata din sudul Canadei, centrul si estul SUA. Este cunoscut si sub numele de proteul-dungat si are un mod de viata exclusiv acvatic.

Adultii au corpul de forma alungita si plata, ce poate ajunge la 20-49 cm, coada este mare si aplatizata, iar cele patru membre foarte slab dezvoltate au cate patru degete fiecare.

Catelul de apa - Necturus maculosus

Sunt vietuitoare acvatice care prezinta branhii externe rosii si anterioare mici ce se adapteaza la continutul de oxigen din habitat. In apele statatoare si calde branhiile cresc considerabil, in schimb in apele reci si bogate in oxigen sunt mai mici.

Capul este alungit ca la stiuca, ochii sunt mici cu irisul de culoare neagra, iar in dreptul lor apare o dunga intunecata care se intinde spre laterale. Corpul este acoperit cu piele vascoasa de culoare gri, maronie sau neagra, cu multe pete intunecate ce au forme neregulate.

Aceste proteide traiesc in lacuri, apele calme cu substrat de noroi, in canale si santuri, sau ape cu multa vegetatie acvatica. Manifesta o mare agilitate in gasirea hranei care consta din viermi, dafnii, pestisori, oua de peste, insecte acvatice si melci.

Citește și:  Salamandra cu trei dungi (Eurycea guttolineata) și caracteristicile acesteia

Perioada de reproducere la exemplarele din nord este in lunile de toamna, iar la cele din sud este in sezonul rece. Femelele depun ouale sub busteni sau pietre si le pazesc timp de 60 de zile, pana ce acestea eclozeaza si apar larvele.

Catelul de apa (Necturus maculosus)

De obicei larvele au nevoie de o perioada de 38-63 de zile pentru a ajunge in stadiul final de dezvoltare. O singura femela poate depune un numar de 20-300 de oua, care au diametrul de cca. 6 mm. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5-7 ani, iar speranta de viata este de aproximativ 20 de ani.

Catelul de apa face parte din ordinul Caudata, familia Proteidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Catelul de apa (Necturus maculosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.