Din genul Chalcides – a soparlelor care au benzi in nuante de culori maronii-bronz pe spate, picioarele scurte si traiesc in solurile nisipoase – face parte si specie scincida cu ochi, care are denumirea stiintifica de Chalcides ocellatus.
Alte astfel de specii sunt Chalcides mionecton din Maroc, dar si Chalcides armitagei care apare din regiunile din Guineea Bissau, Gambia si pana in Senegal, sau Chalcides sepsoides din Israel, Libia si Egipt, etc. Majoritatea speciilor traiesc in Asia de Sud-Vest si Africa de Nord, iar unele specii sunt endemice din Insulele Canare.
Scincida cu ochi are lungimea corpului de 30 cm si traieste in vizuini in regiunile sudice ale Europei, nordice si nord-estice ale Africii dar si in cele vestice ale Asiei. Cele mai multe exemplare traiesc in Insulele Sardinia, Lampedusa si Sicilia, in Somalia, Malta, Insula Creta si Pakistan.
Scincida cu ochi obisnuieste sa-si petreaca timpul mai mult la soare, in zonele stancoase, in livezile cu maslini, locurile cu ruine sau regiunile de coasta, de aceea probabil este activa in timpul zilei si seara cand isi cauta hrana pe sol, printre arbusti si pe sub pietre, noaptea sta mereu ascunsa in vizuina. In lunile reci hiberneaza timp de 12 saptamani, apoi intra in perioada de imperechere.
Are corpul indesat si coada destul de subtire insa atat de lunga incat masoara aproape jumatatea din lungimea corpului. Coloritul este pe partea dorsala in nuante de culori maronii-deschise cu pete galbui, albe si negre.
Capul este scurt de forma triunghiulara dar foarte robust, gatul aproape ca nici nu se observa, botul este ascutit, cu el prinde diferite insecte, paianjeni, soparle mici si diferite specii de artropode ce stau ascunse pe sub pietre. La unele exemplare a fost observata si tendinta de a-si manca puii, un comportament de canibalism intalnit si la alte specii inrudite.
Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maronie. Membrele anterioare si posterioare sunt foarte inguste si scurte, reusesc insa sa sustina intreaga greutate corporala si sa ii ofere posibilitatea de a-si sapa vizuina cu ajutorul ghearelor si membranelor dintre degete.
La aceasta specie reproducerea este ovovivipara, femela are o perioada de gestatie de 3 luni, apoi naste pana la 20 de pui vii. Dintre acestia insa nu supravietuiesc toti, ci doar aproximativ jumatate. Principalii dusmani ai scincidei cu ochi sunt serpii, pisicile si pasarile. Cand simte pericolul fuge cu viteza mare si se ascunde in vizuina, sau daca este nevoita si vrea cu disperare sa scape de atacul dusmanului isi lasa si coada.
Scincida cu ochi face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Scincida cu ochi (Chalcides ocellatus):