Spongierii calcaroși sunt bureți care deși unii ar spune că par a fi plante, acest lucru este greșit, pentru că aceste nevertebrate sunt animale vii. Fac parte din clasa Calcarea și alcătuiesc un grup de 100 de specii diferite. Sunt răspândite în apele de adâncime mică, apar în peșteri și pe fundul mării. Hrana lor constă din substanțe nutritive filtrate din apă.

Spongierii calcaroși au spiculi scheletici care sunt alcătuiți din carbonat de calciu. Această substanță de tip mineral este folosită de moluște pentru construirea cochiliilor. Înălțimea acestor bureți nu depășește 10 cm, iar coloritul este în nuanțe maronii-gălbui, alb, roz și alte nuanțe deschise.

Specia Leucettusa lancifer este un spongier calcaros destul de mic, are înălțimea de cel mult 5 cm. Este frecvent întâlnit în Marea Barieră de Corali, la adâncimi de cel mult 20 m.

Are cochilia foarte tare și poroasă, de parcă ar fi o piatră. Are forma foarte interesantă, asemănătoare cu un balon și uneori, în cazuri excepționale poate atinge și la 8 cm. În partea superioară spongierul se îngustează, astfel că formează un fel de gât, ceea ce face să aibă aspectul de vază.

Citește și:  Cocoșul hoco pitic (Ortalis motmot), o pasăre de vânat

Coloritul este foarte deschis, în nunațe de roz sau chiar alb, iar peretele poros îi perimite să atragă și să filtreze substanțele nutritive din apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.