Sturzii sunt pasari care fac parte din ordinul Passeriformes, familia Turnidae si alcatuiesc un grup de aproximativ 63 de specii. Acestea se remarca prin faptul ca formeaza perechi durabile si au un puternic instinct teritorial, isi stabilesc cu atentie o zona si apoi canta foarte mult pentru a o ,,prezenta”.
Mierla si privighetoarea fac parte din grupul acestor pasari si au cantecul cel mai frumos. Un alt cantaret deosebit este sturzul-cantator care am putea spune ca se aseamana cu mierla prin trilurile pe care le scoate. Majoritatea speciilor sunt migratoare, sunt raspandite in numeroase regiuni ale lumii, insa nu apar deloc in Antarctica si Noua Zeelanda.
Printre cele mai cunoscute specii se numără mierla comună, privighetoarea și sturzul-cântător, recunoscut pentru melodiile sale variate și armonioase.
Specii de pasari din familia sturzilor:
Privighetoarea
Este cunoscuta prin cantecul ei extraordinar de frumos, pe care il emite mai ales pe inserat. Are lungimea corpului de aproximativ 16,5 cm si denumirea stiintifica de Luscinia megarhynchos. La noi in tara este numita si privighetoarea mare.
Luscinia luscinia
Este o alta specie de privighetoare care este mai mica decat privighetoarea mare. Este cunoscuta si cu numele de privighetoarea-sturz, traieste in Europa, Africa si Asia. Are lungimea corpului de cel mult 16 cm si anvergura aripilor de pana la 18 cm.
Mierla
Este o pasare intalnita frecvent in padurile de munte si de ses din tara noastra. Are denumirea stiintifica de Turdus merula, apare si in alte regiuni ale lumii, in Europa, Insulele Canare, Asia si Africa. Are lungimea corpului de 15-20 cm si coloritul penajului destul de inchis.
Mierla gulerata
O alta specie de mierla este Turdus torguatus care traieste in zonele stancoase din Muntii Alpi. Este cunoscuta si cu numele de mierla gulerata, datorita unui desen alb in forma de semiluna din zona pieptului ei, care contrasteaza puternic cu penajul negru-maroniu. Are lungimea corpului de 24 cm, greutatea de 90-130 g si anvergura aripilor de cel mult 40 cm.
Sturzul de vasc
Este o pasare cantatoare din Europa Centrala. Are denumirea stiintifica de Turdus viscivorus si se hraneste cu fructele de vasc, viermi, insecte si alte fructe mici.
Sturzul-cantaret
Este o pasare cantatoare care emite triluri mai ales seara. Traieste in nord-vestul Asiei, Europa si nordul Africii. Are lungimea corpului de cel mult 23 cm, iar hrana sa este alcatuita din fructe de padure si insecte. Are denumirea stiintifica de Turdus philomelos.
Pasarea albastra
Este o specie din America de Nord cu penajul albastru pe partea dorsala a corpului. Are denumirea stiintifica de Sialia sialis si poate avea lungimea corpului de aproximativ 19 cm.
Privighetoarea albastra
Este cunoscuta si cu numele de gusul-vanat si denumirea stiintifica de Luscinia svecica. Are lungimea corpului de 14 cm, greutatea de cel mult 18 g si apare frecvent la noi in tara ca pasare migratoare. Este o specie care traieste in regiunile din nordul Americii si Europei, iar in lunile reci migreaza spre sud-vestul Asiei si nordul Africii.
Sturzul de Sama
In estul Asiei si in Europa traieste specia Copsychus tricolor care are coada foarte lunga. Aceasta pasare este cunoscuta cu numele de sturzul de Sama. Are cantecul deosebit de frumos, ceea ce il face sa fie foarte popular. De asemenea impresioneaza prin penajul frumos colorat in trei culori predominante (vezi foto).
Prihorul cu stea alba
Este o pasare mica cantatoare care traieste in padurile din estul Africii, prefera mai ales zonele de la Capul Bunei Sperante. Are lungimea corpului de 15-16 cm si greutatea de 18-26 g. Denumirea sa stiintifica este Pogonocichla stellata. Sunetele sale se aseamana cu un scartait strident.
Pietrarul comun
Este o pasare din familia sturzilor care traieste in padurile din Europa de nord, iar in anotimpul de iarna migreaza in Africa. Are lungimea corpului de cel mult 14-15 cm si denumirea stiintifica de Oenanthe oenanthe.
Prihorul european
Este o pasare vioaie care traieste in Europa, Asia de Nord-Vest si Africa de Nord. Are lungimea corpului de 14 cm si emite sunete ascutite ca de alarma. Denumirea sa stiintifica este de Erithacus rubecula.
Prihorul american
Este o specie mai mare, are lungimea corpului de aproximativ 25 cm. Traieste in padurile continentului nord-american, de aceea este numit si prihorul din America de Nord. Denumirea sa stiintifica este Turdus migratorius.
Reproducerea și ciclul de viață al sturzilor
Sturzii sunt păsări monogame, iar perioada de reproducere variază în funcție de climă și regiune. În zonele temperate, sezonul de împerechere începe primăvara, când masculii cântă intens pentru a atrage femelele și pentru a-și marca teritoriul.
Femela construiește un cuib în arbori sau arbuști, folosind crenguțe, iarbă și noroi. Depune între 3 și 6 ouă, care sunt clocite timp de aproximativ două săptămâni. Puii sunt hrăniți cu insecte și fructe, iar în câteva săptămâni devin independenți.
De obicei, sturzii au 1-2 generații de pui pe an, însă în regiunile mai calde pot avea chiar și trei. Fiind păsări migratoare, multe specii de sturzi călătoresc mii de kilometri pentru a ajunge în regiunile de iernare, iar acest proces este esențial pentru menținerea populațiilor.